Ердоган: Има и други източници на газ, не е само Русия

Русия има значителни търговски интереси в Турция в областта на енергетиката и природния газ и не трябва да ги загуби заради Сирия.

Обратно в новината

Коментари - Ердоган: Има и други източници на газ, не е само Русия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Че кога Турция е била реален приятел на Русия?.. Приятелството между огъня и водата е доста хипотетично...

На такъв като Ердоган ние Българите имаме точно определение. "На гол тупан чифте пищови". Пояснение: Икономика като турската има нужда от газ и ток на ниска цена. Единствения който може да го направи е Русия. Къде е тръгнал Ердоган? Да угоди на опушения от Черния дом. Затова и на Путин му е през .... за Ердоганя.

"Турския паток" омекна а руснаците още ги сърби "Гъзпрома"

Руската АЕЦ за Турция е на бързи неутрони и за руска сметка при строежа, като турците ще купуват тока. При бързите неутрони единият реактор от 4-те възстановява урана от другите 3 като гориво. Изходният продукт е повече от заложеният. Така се затваря цикълът на урановото гориво като замърсяването при добив и особенно за съхранение на отработеното за хилядолетия.. Само руснаците имат тази технология. А кой ще удържа кюрдите да не взривяват азерският газопровод през Турция...ако не Русия? При стабилна Сирия и поне автономия за Кюрдистан. Иран никога няма да даде газ на Турция без руско съгласие. Русия и Китай помагаха на Иран през ембаргото. Особенно Русия: храни и вода срещу ирански горива. Още на следващия ден след падането на санкциите срещу Иран, Аятолаха скърца със зъби срещу Ердоган , да не се меси в Сирия. Оттогава тръгна и руската намеса в Сирия.

Ердоган не е В. Сидеров. Москва да внимава.

Имаш ли идея Москва колко я е грижа че някакъв глупав циганин се е зарепчил и направил на сърдит. Аре стига цигански фокуси , пред Москва такива определено не вървят.

Идват избори . След тях може да не се говори повече за тази особа.

Ето че и Ердоган разтвори бузи пред американците като Орешарски.

Хайде сега пък,аз не съм за никой,ама Турция и САЩ какво се правят на ощипана мома-колко пъти Турция нарушава границите на Сирия.Целия този театър е за пред САЩ- вижте ни колко сме ви верни-но и газта ще вземат на руснаците и АЕЦ ще им построят-работят и продават по-евтино-това е пазарна икономика-тука няма брат и сват.

На тази тема путеноидите са в шок..Моите съболезнования дрогери ..ха.ха

Добре прави Бойко газова връзка с Турция...Май ще си имаме конкурент на руския изедник Газпром и цените ще падат за българския потребител..

глупости

Запазването на Сирия е от изключителна важност за Русия!!!Турция не може да поставя ултиматоми,когато ще спъне собствената си икономика!!!Политиката на Анкара трябва да е по-гъвкава и в никакъв случай ултимативна!!!Турция е сила,но не и за Русия!!!Надценяването е слабостта на Ердоган,който САЩ го притиснаха доста успешно!!!Ролята му като марионетка на САЩ е губеща позиция!!!

Абе казвал ли ти е някой колко си глупав?

Има източници, но няма тръбопроводи или станции за декомпресия. Нито Турция ще я приемат в ЕС, нито ще спре да купува газ от Русия.

C тази агресивна политика на путин, Pусия ще е губещата страна. Mиналата 2014 година Tурция е внесла от Pусия стоки на сто-ност 25 милиарда долара , като Tурция е изнесла стоки за Pусия на сто-ност 6 милиарда долара.

Турция, население 76 млн., БВП - 1.7 трлн. долара, БВП на глава 23000 долара!!!!! "Великата" Русия, население 142 млн., БВП - 1.4 трлн. долара, БВП на глава 9850 долара!!!!!

верно?.....аре сега виж в гоогле-то....едните са 8 ми.......другите 17 или 18

za 2007...na glava====rus 14302....trc=== 10527.....loooool

а ние сме зад малдивите,гренада,ботсвана......но преди китаи....хахахаха....

Има наистина и други източници на газ. За целта обаче трябва много да бъде усилен износа на боб към Турция

да изнасяш храни към турция ? това само рубашка може да го измисли ! що не изнасяш лед в гренландия и пясък в египет ?

Нещо не си схванал намека.

Ареее, Путин закла и "Турския Паток", сега вече точи балтията и за "Северния Паток"! Да му пожелаем нови касапски успехи! Так держать, товарищ Путин!!!!!

Абе алланкоолу, ще ти уври тъпата турска чутура какво е да правиш бизнес с руснаци най-накрая.

а и на терористи

Разбира се, че винаги ще се намерят други алтернативи за газта. Важното е да има разбирателство и мир.

Нещата са прости: Европа няма пари! Звучи абсурдно, но е факт. Независимите и суверенни Русия и Турция си подписаха взаимни договори за огромни суми и си изграждат стратегическо партньорство за столетия напред. Европа, натискана от САЩ избра да подкрепя Украйна за сметка на себе си и балъци като нас особено. Русия ( след Нова година Евразийския съюз ) и Турция ще имат съвместна дейност в АЕЦ, газ, промишленост, туризъм, ... а ние ще чакаме американците и англичаните да дойдат на Черно море да купуват апартаменти ... Турците не са глупави и не случайно

Ами да, не само че звучи абсурдно, ами си е и абсурдно. Европа има пари и то много пари. Ама страшно много пари. Ние сме тия които нямаме пари, ние българите. Даже комшиите гърци дето са го закъсали имат много повече пари от нас.

Да, ама по плажовете в Гърция българите пият фрапе и Узо, а гърците си носят чешмяна вода в термоси!

Европа няма пари, но има БВП = 17.5 трилиона долара! БВП на Русия 1.5 трилиона, и тя няма пари, парите са на Путин, а на народа подаяние от 160 лв. мин. заплата и 70 лева мин. пенсия! 23 милиона мизерстват под прага на бедноста! Как се живее със 70 лева пенсия?

Турция е "баш суверенна", но под контрола на НАТО и ЩАТИТЕ! Мухахахахаха!

Турците са имали винаги мъдри управници . Ердоган е един от тях ,вероятно с ранга на Кемал Ататюрк. В сюблимни моменти България е издигала най-калпавите на власт. Такъв е случая с Мутрата която си избрахме. Няма друг държавник в света който да е спрял три големи проекта за народа си! Белене, Бургас - Александропулис, Ю. поток - това направи само ББ! Това е национална катастрофа!

какви глупости....

Приятел/ка си много ама много прост/а!!! Турция е впъти подобре от нас!!! Живейте още с миналото си!!! Тапаци!!! Вместо да гледаш напред... Турция никога не се натискала за ЕС. Да не са балъци като нас!!! Ще строя и пак ще са 100г. пред нас!!!(за съжеление). Писна ми от зависливи млади хора, които не могат нищо друго да направят освен да са хейтъри по форумите и в мизерния им живот!!! Тъжна история...

ми точно такъв електорат трябва на БСП, ДПС, Атака и ПФ.

Турците ще поддържат Ердоган, докато турската икономика работи. Ако дойде кризата и при тях, ще му обърнат гръб. В момента благодарение на очевидно адекватната политика на правителството Турция е икономически хегемон на Балканите, да не кажа и в Югоизточна Европа въобще, а ние сме на дъното на мизерията. Не знам защо все гледаме в чуждите копанки и като няма с какво да се похвалим го удряме на злорадство, обиди, ирония и избиване на стари комплекси.

Турция е в 20-цата на най-развитите икономики в света:)

"ВЕЧЕ ВИДЯНО" е буквалният превод и наистина е така. У нас няколко години гледахме многосерийния Руско/БСП-арски/Атакиски филм наречен Белене и Южен поток. То бяха обяснения, контраобяснения, обаснения на обясненията, опровержения, заплахи, дрънкане на тенекии, и накрая решителна и КГБ-ска по Путински гръмка и с кофти вкус в устата "наказателна операция"(за България) Сега вече тръгна вторият сезон на същата сага и със същите атомно/газови герои. Сюжетната линия на подобни сериали задължава някъде към третия сезон умрелите герои (разбирай Белене и ЮП) да възкръснат и тогава Оооооооооооооо..... Горко ни, но това си е .. дежавю.

Може и да има други източници, но в сегашните условия Турция има най-малко интерес да развали отношениета си и с Русия. И понеже Ердоган не е глупав, тези изявления са само за пред публиката.

а защо мислиш, че интересът е само едностранен ... алъш-веришът е винаги двустранна дейност:) Значи навлизането на самолети в турското въздушно пространство и прицелването в турски самолети е позволено, щото са го направили руснаци? Не бъдете глупави другари !

Путин и Ердоган се разбраха така, както Хитлер и Сталин навремето се бяха разбрали. Докато не нахлуха в Полша.

Ердоган плаши гаргите. заради Сирия Русия може да си позволи доста големи загуби.... Но Ердоган не може да си позволи да загуби 1/3 от Турция! Щото кюрдите само това чакат - русия да си обърна политиката пак и да започне да ги подкрепя с оръжие и т.н., както преди 1989 г. Ще се отцепят за 2-3 години.

И откъде ще купува газ? От Иран или от Израел?

и затова квичите сега, след като ви го резнаха, нали !

Ердоган се отъждествява с Турция? Днес на власт в Турция е Ердоган, утре е Ганердо с други политически, икономически и социални убеждения... Този резняк много на сериозно се е взел. Съветва европейците, дуе се на Русия. Това, че е военна подлога на САЩ в момента не е основание да се държи като заптие сред рая.....

Големият мъж Ердоган се оказа, че е просто един .... кадаиф. Разтяга едни локуми, ръси тахан халва и топи пръсти в сладкото от бели череши, сърба кайве и чете по броеницата.

Шило

Празно говорене. Едва ли ще се лиши от сътрудничество и то на фона на изказването на Меркел, че им е рано за ЕС. Все пак имат проекти за АЕЦ, газ, а и руските туристи са добре дошли в Турция. Така че, Ердоган ага, а не се изхвърляй!

След петнадесет годишна газопроводна драма и нежелание на много държави да участват, руското правителство официално ще стартира Японски поток, с който ще доставя газ за Европа по океанското дъно. Входната точка ще бъде в Каталуния, защото е в зона извън юрисдикцията на европейските правила.

Тия глупости сам ли ги измисляш или някой ти помага?

3евзек

И на теб ли ти изрязаха чувството за хумор при постъпване на мурзилската работа.

И от къде ще а вземат този газ??? Сирия, Ирак или Иран?!?!

Ще насадят повече боб и ще си го произвеждат сами.

миндилските подръжници се показват един по един

И, да видим кой вярва, че бесът на Турция към Русия е заради влизането на два руски самолета в турското въздушно пространство? Турция доста се постара да спре бежанците към Европа и да ги държи на своя територия. Това не е заради сините очи на европейците. А заради проектът на САЩ в Сирия да се обособи буферна зона под контрола на Турция. С изливане на куппища пари най вече от ЕС, с цел бежанците да си мируват в тази зона. Но това е отхапване на територия от Сирия, което не е по вкуса на Русия, затова тя и се намеси в запазването на Асад на власт. Турция първо се разбесня по повод руските бомбардировки по умерени джихадисти (недоказани). В резултат на което руснаците показаха на турчулята, че самолетите им еднакво добре летят и в турския въздух. Да мируват и да си кротуват. Което още повече вбеси анадолците и сега те вече наблягат в крясъците си най-вече на тези нарушения на въздушното пространство. Всъщност тук отново виждаме ролята на САЩ да скарва държавите помежду им. Там знаят, че Турция и Русия имат апетити към Сирия и ги противопоставиха една на друга. Без САЩ нямаше да има подмамена и излъгана Турция, останала с пръст в уста и с летящи в небето и руски самолети.

"...Всъщност тук отново виждаме ролята на САЩ да скарва държавите помежду им. Там знаят, че Турция и Русия имат апетити към Сирия и ги противопоставиха една на друга. Без САЩ нямаше да има подмамена и излъгана Турция,..." Недейте забравя че САЩ се ръководи от евреи.

Този се е малко пообъркал.Ако погледнем атласа и виждаме какво- - На изток граничи с Азърбейджан, ноо една малка подробност има там.Арменския анклав Нагорни Карабах разсича страната на две и отрязва прекия достъп до нефта и газа от Каспийско море.А Русия ако скръцне със зъби на арменците, чао нефт и газ. -На югоизток е Иран, сещайте се дали ще им отпуснат нефт и газ. -На юг е Ирак, там е едно мазало не е разправяне.Лошото за Турция е, че в Северен Ирак се развяват кюрдите и то доста отдавна.Ама много са обичат тез два етноса, та забравяме за нефт и газ през тях. -На югозапад Сирия.След последните изцепки, забрави. Та не разбрах, този мустакат чичко, от къде ще се снабдява с евтин газ и нефт?.

бат Бойко ще направи газовиа хъб и ще им пусне газ, при това европейски газ - нищо, че е влязал в Евопа пак от Русия де!

Бат Бойко може всичко, да се свети името му.

Газ от Каспийско море няма да види и през крив макарон, защото през ноември 2014 г. прикаспийските страни се договориха тръби през морето за минават само ако всичките 5 страни са съгласни. Което няма да стане, така че за газ от Туркменистан през Каспийско море може да забрави.

Tурците са горд народ ,не са г-тверени , ти глед. собственото си канче . Tурците могат да се справят и без руски газ . Tурция от доста време има планове и активно се работи за разнообразяването на енерги-ните си източници. Hед. забравя че Tурция е магистралата на енерги-ните източници на Iрак, Iран ,Aзербе-н и Pусия . Aми да не говорим за богатите находища в икономическата и морска зона на Tурция около Cеверен Kипър.

Сега Сирийски поток ще заобиколи и Турция.

ААахахахаха... Сега мурзилките ще мълчат като надрискани, защото както преди са казвали, Турция знае как да си защитава интереса, а не е като нашите, които още се натискат за ЮП.

Нещо не си разбрал - от руснаците се иска да оставят ислямистите да правят какво си искат, а не да си мълчат:)))

3евзек

Кои ислямисти? Мирните или умерените?

доганчо може да плаши гаргите , ако беше чел гръцките пророци какво казват за бъдещето на турция хич нямаше да му е весело

остави ги тея гърци, Ванга кво е казала ?

същото

рускотурската дружба отиде при българоруската дружба . в небитието !

ти може да кажеш само за турската , а за българската остави на нас българите да преценим

това що съм писал е основно за руските дружби . загиват повсеместно !

Двете нямат много общо. Едва ли си градиш приятелствата на база търговски взаимоотношения.

ще успееш ли да проумееш че държавите не са хора. нямат приятелства имат интереси !?

Хайде този тарикат да си отговори сам на въпроса: Кой е по-важен стратегически / и търговски/ партньор на Русия - Турция или арабските държави Сирия, Иран, Ирак, Либия, Египед и т.н....????!!!!

ами че той от къде да знае ?! кажи му ти !

Познай от 3 пъти кой ще му каже!

Извинявам се, на коя карта да погледна, къде се намира държавата ЕгипеД?

Много си отворен! Ти никога ли не си допускал техническа грешка ?! Те руските самолети прелетяха по погрешка в "лошото време" над Турция..., а пък американците взеха, че удариха пак "по погрешка", цяла болница на "Лекари без граница" в Афганистан...Можеш да видиш на картата!

От 30 май 2016 Русия има осигурен клиент за газтта. Така че дали турция ще купува газ е все едно. И за Турция, вярно че има газ, но трябва са се докара. И ако Сирия и Иран не искат ще е доста трудно. Разбира се може да си го докара с кораби от САЩ, само дето е 4 пъти по-скъпо. Ако Турция забрави за евтиния петрол от ИД дай да видим какво ще стане.

Кой е той бе момче ...

по ориенталски или живо циганене. Ами нали като се откажеш от проекти ще плащаш неустойки. Не вярвам да не са подписали някакви договори. От една страна Европа е заплашена, че ще се пуснат 2,5 млн. мигранти насам, от друга правим намеци на Русия. Едно може да му се признае, хитър е.

Не е хитър. На такова ниво не се отправят такива заплахи. Принципно, това е нормално за детска градина или махленска свада. Ердоган не се контролира и само това говори много.

абе то и за мистралите същото приказвахте , пък то какво стана ?

А кво искаш, да си мълчи пред Руската агресия, която му бърка в задния двор. Не е той виновен че Путя незнае как да си изиграе малкото властни карти .... ака кво да правиш, в КГБ учат на интриги, а не на политика и дипломация

Шейтан , твоето име е Ердоган , шмекеруваш , изнудваш , шикалкавиш , но искаш да си трепеш кюрдите и това си е.

Турската армия ще трепе терористите в която и миша дупка да се скрият.

Значи когато е удобно са терористи, а когато е удобно са бунтовници и метежници?

Този Турски потоко е по-скоро турски фишек. Този цирк започна, за да се шантажира България. От самото начало беше ясно, че няма да се договорят. Иначе, смятайте Ердоган какъва ни е дружка, щом съзнателно участва в шантаж срещу България.

разбира се че има и други източници -- нали през последните години купуваш от ид на безценица г-н ердоган! ясно е обаче, че ако разгромят ид, този "източник" ще спре!

газ ли?

Петрол.

Страх ли долавям? Миризма на пълни памперси? Резаните карабини са притеснени...

Дреме му на кремъл за икономическите проекти, след като РФ е суровинен придатък към световната икономика, и икономическите проблеми по стар руски обичай се решават с война. Тогава на гладните се казва "на война, като на война".

Как да я имаме русията за съвременна, цивилизована страна като минималните заплати и пенсии там са под 100$, десетки хиляди километри разбити пътища и хиляди семейства живеещи в стари полусрутени жилища. Показните Зимни олимпиади, дрънкането на оръжие, това са отчаяни опити за заблуждение на световната общественост за някаква световна сила от която са много далеч.

Много са яки рашаните. Убеден съм, че нито един друг народ не би издържал почти 100г болшевишки геноцид.

Сега е момента да опишеш положение с пенсии и мин. заплати в европейска България. Каква инфраструктура , какъв развит среден и малък бизнес..... Ама не, Русия ти е първата грижа=

В България над 80% са русофили. Какви пенсии, какви 5лв.?

ти по-добре може да опишеш разликите между Европейска България и държавата на азиатските полупримкати, нали?

Минималаната заплата в Русия е 150 лева, а в България е 380лв. И ние сме най-бедни в ЕС заради "любовта" си към Русия

самото ти присъствие тук е показателно за положението в тези две страни . щом си тук , а не там ,то е ясно къде е по добре !

...че не си никакъв патриот, а само поредната тъпа подлога, това е ясно, както е ясно, че така ти е промит мозъка, та чак се е стопил...

ако русия не спре ударите срещу ислямска държава рискува да си развали бизнес отношенията с ислямска турция тия режаните са ясни ислямизация на европа и балканите тотална воина на християните те въоръжаваха ислямистите които избиваха жестоко християнското население в либия авганистан сирия ирак но русия каза баста и краи на тетора унищожаваики идил браво на руснаците удряите по смело и по жестоко терористите

Точно така, има, затова е цялата руска истерия в Сирия, откъдето трябваше да минава алтернативен на руския монопол газ от Катар и др. страни в района на Персийския залив. А вие си плащайте от скъпо прескъпо на Газпром, че току виж милите фалирали.

Няма ли износ на газ, Русия е фалирала за 24 часа.

Абе, умник, ти знаеш ли какъв е делът на износа на газ в БВП на Русия? 2-3%! Поограмоти се малко, за да изглеждаш малко по-малко некомпетентен.

глупак. има договори.

Глупак си ти. Техните не са като българските подписани от продажни мурзилки по системата тейк ор пей - демек плащаш гарантирано количество. Просто спират и купуват от друго място - в Египет, Кипър и пред Ираел откриха огромни находища!

Да спре строежа на вече започната централа при сключен договор и направени инвестиции няма как - има си съд за подобно поведение. Но ще е хубаво ако вземе да изгони руските туристи от Анталия. Тук места има, да заповядат.

Братле, а знаеш ли, че за този АЕЦ има голямо закъснение от руска страна и резеняците могат да разпорят гъзЪ на Росатом. Японците започнаха тяхната АЕЦ в Турция след Рускката и вече са по-паред! Защо мислиш, че Ердоган лети за Япония - не бъди тъп ватник и разбери посланието!

Какво закъснение бе, пич, та те започнаха АЕЦ-а преди половин година! Кога искаш да го построят, за месец ли?