"За да се гарантира спазването на прекратяването на огъня, руската военна полиция разположи два контролно-пропускателни пункта и десет наблюдателни поста" по границите на югозападната зона за деескалация, съобщи на пресконференция в Москва генерал Сергей Рудской, цитиран от АФП и БТА.

Други два контролни пункта и четири наблюдателни поста са били разположени в Източна Гута, добави генералът, който е началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили.

Източна Гута е една от четирите зони, предложени в плана, одобрен през месец май както от Русия и Иран, които са съюзници на сирийския президент Башар ал Асад, така и от Турция, която подкрепя бунтовници, биещи се против правителствените сили.

Съгласно руския план, военновъздушните сили на Асад ще спрат полетите над посочените райони от разкъсваната от войни страна, отбелязва Асошиейтед прес.

"Тези мерки ще позволят да се поддържа прекратяването на огъня, да се гарантира безпрепятствения достъп на хуманитарни товари и връщането на бежанците и лицата, принудени да напуснат домовете си", подчерта генерал Рудской.

Той увери, че руските въоръжени сили са уведомили предварително колегите си от САЩ, Йордания и Израел за разполагането на постовете в Югозападна Сирия.

С това Тръмп призна, че Путин печели >>