"За" предложението бяха едва 49 депутати, 39 гласуваха „против”, а други 39 - „въздържал се”. Левицата получи подкрепа само от АБВ и "Атака". БДЦ изобщо не участваха в гласуването.

Документът предвиждаше парламентът да натовари премиера и външния министър на България да представят пред Европейския съвет и пред Съвета по външни работи на ЕС предложение за изваждане на всички парламентаристи от европейските санкционните списъци и договаряне на реципрочно действие от руска страна.

Според вносителите ограниченията затрудняват не само политическото, но и културното и икономическото сътрудничество.

Налагането на санкциите срещу руските парламентаристи беше едно глупаво решение на Европа, заяви депутатът от "БСП лява България" Михаил Миков.

Самото решение беше грешка и все повече хора в света разбират, че това трябва да се промени”, заяви Миков, цитиран от "Фокус". 

Колегата му Таско Ерменков допълни, че ограниченията за пътуване на парламентаристи са „неконструктивни и контрапродуктивни”, защото водят до изолация.

Янаки Стоилов пък коментира, че санкционният режим спрямо Русия е във вреда на българската икономика и на политическите отношения между двете държави.
По думите му с този проект не се оценяват конкретно събитията в Крим, политиката на Русия или ЕС по всички въпроси.

Колегата му Валери Жаблянов заяви:

"Агресивната лексика на държавния глава Росен Плевнелиев срещу Русия, сведе шансовете му да спечели следващ мандат до 10%, затова той отказа да се кандидатира".

Според Жаблянов българската общественост не подкрепя санкциите срещу Русия от момента на тяхното налагане. Българската общественост е против изострянето на отношенията с Руската федерация.

"Много е неприятно да се чуе, че нашият президент в момента е оттеглил своята кандидатура заради това, че има ясна позиция по този въпрос", отговори Джема Грозданова от ГЕРБ.

Не може да се твърди, че българското общество е против санкциите срещу Русия, каза Грозданова и призова да се направи проучване по въпроса.

Депутатът от ГЕРБ подчерта, че нито една държава не е наложила вето върху санкциите.

ЕС върви в обща външна политика и политика за сигурност, а въпросът днес е дали искаме да поставим тази политика пред националното решение, което да бъде по-силно. И тук не може да не се направи паралел с това какво предстои на 23-и юни във Великобритания (референдум за излизане от ЕС - б.р.). Независимо какво бъде решението там, ефектът на доминото ще започне", добави Грозданова.

По нейните думи междупарламентарният диалог не е нарушен, защото той може да бъде провеждан, ако има желание от двете страни.

Георги Кючуков от АБВ обаче заяви, че ембаргото не допринася с нищо за решаване на конфликта и това може да стане само с диалог.

Това касае не само руските парламентаристи. Вие добре знаете, че в контрамерките на руската федерация се включиха ограничения на част от европейските дипломати. Освен това, Руската федерация неофициално заяви, че ще блокира, във всичките международни организации, където има блокираща квота, представителите на тези страни, допринесли за ембаргото”, мотивира се той.

Зам.-председателят на "Атака" Десислав Чуколов пък заяви, че управляващите правят така, че отношенията ни с Русия да бъдат замразени, въпреки че българският народ има традиционно добри отношения с руския.

"Русия смята нас за предатели, защото сме неблагодарни", добави Чуколов, според когото с подобен тип решения това би се променило.