Повод за това изявление са хакерски атаки, довели до изтичане в "Уикилийкс" на имейли на Националния комитет на Демократическата партия (НКДП). Зад случилото се в навечерието на партийния конгрес стои Русия според експерти и най-вече според предизборния щаб на Хилъри Клинтън.

Всичко е възможно

"Всичко е възможно", заяви Барак Обама в интервю по Ен Би Си, отговаряйки на въпрос дали Русия ще се опита да повлияе на изборите на 8 ноември.

Президентът на САЩ съобщи, че ФБР разследва изтичането на повече от 19 хиляди имейла, от които се вижда, че НКДП е фаворизирал Хилъри Клинтън за сметка на Бърни Сандърс за кандидат-президентската номинация.

"Това, което знаем, е, че руснаците извършват хакерски атаки срещу системите ни, не само правителствените, но и частните", каза Обама.

"Какви са мотивите не мога да кажа със сигурност. Знам само, че Доналд Тръмп неколкократно изрази възхищение от Владимир Путин, наричайки го силен лидер", добави той.

Смятам също, че в Русия има доста благоприятни писания за Тръмп, каза президентът демократ, който открито участва в кампанията на Хилъри Клинтън.

Макар и косвени, подмятанията на Обама противоречат на предишните уверения на Белия дом, че няма да бъдат коментирани догадките кой стои зад разгласяването на имейлите.

Без ругатни

Русия никога не се меси в изборните процеси в другите страни, включително в САЩ. Тази позиция потвърди Дмитрий Песков, прессекретар на президента Владимир Путин, предаде ТАСС.

Песков коментира днес пред журналисти изявлението на Барак Обама.

„Президентът Путин неведнъж е казвал, че Русия никога не се е месила във вътрешните работи на други страни, и особено в техните изборни процеси – заяви говорителят на Кремъл. - В Москва щателно избягват всякакви действия, всякакви думи, които биха могли да се изтълкуват като пряка или косвена намеса в електоралния процес.“

Песков подчерта, че „хипотетичните разсъждения“ на американски политици за такава намеса говорят за тяхна „неконструктивна нагласа“.

„Виждаме, че руската карта е под ръка на писалището на всички вашингтонски политици по време на предизборната кампания и те често правят тази карта основна в своята игра – каза прессекретарят на Путин. - За това можем само да съжаляваме.“

Ситуацията възникнала по този повод в САЩ Песков сравни с „компания, в която си разказват ужасни истории и сами започват да се плашат от тях“.

Вчера Песков нече отхвърли обвинението, че Русия стои зад хакерската атака срещу Демократическата партия, припомни Ройтерс.

Преди него показа какво мисли за "хакерската" версия и руският външен министър Сергей Лавров. Той се отклони от пряк отговор с полушеговитото обяснение, че "не би желал да използва ругатни".

Как реагира елитът на демократите

Ръководството на Демократическата партия се постара да ограничи ефекта от имейлите, които разкриват апаратни интриги против Сандърс и на моменти съдържат оскърбителни подмятания против него.

Преди всичко обяви, че подава оставка председателката на НКДП Деби Уосърман Шулц. А в първия ден на конгреса на партията във Филаделфия беше представено и специално извинение към Сандърс.

Освен това Роби Мук, ръководител на предизборния щаб на Хилъри Клинтън изрично обвини Русия за хакерските атаки, изложили НКДП и няколко видни фигури в партията.

Маневра за отвличане на вниманието

Към факта, че същинският скандал е в съдържанието на имейлите насочи вниманието най-очевидният "виновник" за станалото – Джулиан Асанж, основател на появилия се преди 10 години сайт "Уикилийкс".

Преследван под различни предлози, 45-годишният австралийски журналист поиска и получи политическо убежище от Еквадор, и от 4 години живее в посолството на южноамериканската страна.

Няма доказателства, че руски хакери са замесени в случая, заяви Асанж пред телевизия Си Ен Би Си.

"Изобщо няма доказателства за това. Не разкриваме нашия източник и естествено това (обвиненията срещу Тръмп) е маневра за отвличане на вниманието, използвана в изборната кампания на Хилари Клинтън", добави "бащата" на "Уикилийкс", цитиран от БТА.

"Най-важното в тази история е съдържанието на електронните писма, а те показват, че има таен сговор", подчерта той.

Вчера Асанж каза, че "Уикилийкс" никога няма да разкрие кой е качил скандалните имейли на демократите, предаде агенция "Фокус"

„Така наречените експерти, на които се позовава щабът на Клинтън, не анализират наши материали, а само тези данни, които бяха публикувани преди това“, е казал той по Си Ен Ен.

„Ние сме организация, която не разкрива своите източници и затова се опитваме да създадем максимална неизвестност за това, откъде се е появила определена информация“, добави той.