"Всички информации показват ясно, че става дума за въздушен удар", каза президентският заместник-съветник по въпросите на националната сигурност Бен Роудс. По думите му този удар може да е бил нанесен от руските или сирийските военновъздушни сили.

18-те ударени камиона бяха част от автоколона от 31 камиона, разтоварваща храна и медикаменти в склад на Сирийския червен кръст, предназначени за десетките хиляди нуждаещи се от помощ хора в Алепо.

"По наша преценка руснаците са нанесли този удар", каза американски представител - анонимен източник на Франс прес, цитиран от БТА. По думите му в момента на бомбардировката над зоната са прелитали два руски самолета Су-24.

"При всички положения държим руското правителство за отговорно за въздушните удари в тази зона", каза още Роудс и добави, че станалото в понеделник е "огромна човешка трагедия" и "скандален акт".

Русия отрича нейни самолети или такива на сирийското правителство да са замесени в атаката, припомни Ройтерс.

Организацията на обединените нации преустанови всички хуманитарни конвои в Сирия след въздушния удар.

За отделен инцидент с цивилни жертви в провинция Алепо съобщиха днес Франс прес и БТА.

Четирима сирийци от неправителствена организация, базирана във Франция, загинаха при въздушни удари в град Хан Туман. Били са поразени позиции на сирийски бунтовници и медицински център.
 
Загиналите са медицински сестри и шофьори на линейки. Не се знае чии са били самолетите, нанесли въздушните удари, отбелязва Франс прес.

Ройтерс предава, че ударите били нанесени през нощта или от сирийски, или от руски самолети. В тях били убити и девет бунтовници от ислямисткия съюз Джаиш ал Фатах.