Поводът за заканата на руския депутат е излъчено от телевизията интервю с българския гражданин Ивайло Зартов*, според когото Гудков се занимавал с пране на пари.

"НТВ (интересно за чия сметка) изпраща в България снимачна група, за да утеши един престъпник*, на когото взело да му липсва медийното внимание. Снима го какво бръщолеви и забравя да разкаже на доверчивия, неразбиращ от провокации зрител, че репортажът фактически се води от килията" на затвора", коментирал Гудков според "Лента".

В своя блог на сайта на радио "Ехото на Москва" депутатът обещал да спечели "няколко иска" срещу НТВ, която "не се научила дори да лъже убедително и юридически безопасно".

В събота пък се разбра, че български гражданин е сезирал руския Следствен комитет с молба да провери бизнеса в чужбина на Гудков - негови инвестиции в чужди фирми, направени от офшорка чрез кипърска банка. Схемата уж била разработена за пране на пари. Следствието не уточни името на подалия заявлението, а депутатът отрече обвиненията и заяви, че става дума за осъдения престъпник Зартов.

Според Гудков жалбата до руското следствие е част от кампанията, водена срещу него и други опозиционери в Русия. По-рано бяха отнети разрешенията за съхранение и използване на оръжие, издадени на охранителни фирми - собственост на семейството на руския депутат, отбелязва "Лента".

По-късно от Следствения комитет на Русия съобщиха, че е започнала предварителна проверка на твърдението на Ивайло Зартов, че Генадий Гудков пере пари чрез фирма в България, предаде ИТАР-ТАСС. Според говорителя на Владимир Маркин проверката е започнала във връзка с електронно писмо от Зартов. Тя се води от Главното следствено управление и от резултатите й ще зависи дали да бъде възбудено наказателно дело или не.

Генадий Гудков е един от най-откритите критици на управлението на Владимир Путин в Държавната дума, коментира АФП. Депутатите от "Справедлива Русия" демонстративно излязоха от пленарната зала по време на речта на Владимир Путин през април, когато бе избран за исторически трети президентски мандат.

Подобно на Путин обаче, Гудков е бивш агент от КГБ и притежава компания за въоръжена охрана.

Депутатът окачестви проверката от Следствения комитет като политически ход. По думите на Гудков комитетът е действал "абсолютно неетично", публикувайки тази информация. "Ако те искаха да ме разследват, да се бяха свързали с мен, имат всичките телефони, явки, пароли", каза той.

*През март 2011 г. предприемачът Ивайло Зартов бе осъден от Бургаския окръжен съд на 13 години затвор за присвояване и безстопанственост. Няколко месеца по-късно апелативните магистрати в морския град отмениха присъдата и върнаха делото. 
През декември обаче Окръжният съд отново постанови ефективна присъда от 12 години за Зартов, който според прокуратурата е присвоил над 3 милиона лева от българско-руското дружество "Инглиш Вилидж". Те били отредени за строителството на вилно селище край Бургас, което така и не бе построено.