Това съобщи самият той пред Дарик радио.

Бургаският бизнесмен беше признат за виновен по двете обвинения за присвояване и безстопанственост. Според присъдата беше наредена конфискация на 36 поземлени имота в Димчево, Равнец и Брястовец, автомобил и дружествени дялове в три фирми на бизнесмена.

Беше определено и Зартов да заплати на руските си партньори обезщетения в размер на 3.6 млн. лева заедно с лихвите. Това е сумата, която според обвинението бившият заместник-председател на партия Движение за социален хуманизъм е присвоил от "Инглиш вилидж" ООД. Бургаският окръжен съд беше постановил и 13 години ефективна присъда при първоначален строг режим за Ивайло Зартов.

Решението за отмяната е окончателно, не подлежи на обжалване и не може да се протестира, заяви Зартов. Апелативният съд обаче връща делото отново в Окръжния съд, при друг съдебен състав.

"Не знам мотивите на съда, продължавам да не вярвам в неговата справедливост, защото в Бургас има поръчково правосъдие", коментира още бизнесменът. Той е категоричен, че арестът и обвинението са били наказателна акция срещу него, семейството и бизнеса му.

Ивайло Зартов очаква да отпадне и мярката "домашен арест", която изтърпява от месец във фамилната си къща в село Димчево. Там той управляваше проект за изграждане на вилно селище с руски капитали. До момента няма потвърждение от страна на съда за неочаквания развой на процеса.