Самостоятелен избирателен район "чужбина" и безплатни учебници за учениците до 12 клас са записали в предизборната си програма от коалиция „Реформаторски блок - Глас народен“.

Бившият министър на здравеопазването и говорител на РБ Петър Москов определи предизборната програма на формацията като дясна и консервативна.
"Публичната среда се формира от условията на сигурността ни, на образованието, на здравеопазването, на законността и на инфраструктурата. Вторият стълб - защита на предприемачеството, защита на собствеността, защита от административен произвол. Третият стълб на програмата ни е свързан с формирането на модерен патриотичен идеал", очерта основните насоки в програмата Москов.

В програмата на коалицията са заложени още засилване на мажоритарния елемент в избирателната система чрез въвеждане на нулев праг за преференциите, бързина на съдебните производства, по-голяма отчетност на прокуратурата, разкриване на банковите сметки на лица, заемащи висши публични длъжности.

За икономическата част от програмата бившият министър на икономиката Божидар Лукарски поясни: "Запазване на сегашната данъчна система, в това число и на плоския данък и противопоставяне на всички политики и предложения, които директно или индиректно носят след себе си покачване на данъците".

Съдебната реформа трябва да бъде завършена, за да има бърз, ефективен и справедлив съдебен процес, заяви Димитър Делчев. От блока искат въвеждане на персонална отговорност за назначенията в съдебната система, създаване на нова модерна наказателна политика, въвеждане на незабавно изпълнение на наказанието "лишаване от свобода", отчетност на прокуратурата.

За решаване на проблема с натовареността на съдиите предлагат прерайониране, въвеждане на фигурата на "пътуващ съдия" и единна информационна система, която да разпределя ресурсите в съдебната система. Искат приемане на антикорупционния закон и въвеждане на единна служба за борба с корупцията, както и ефективно въвеждане на електронно правосъдие.

В областта на сигурността
блокът предлага решителни мерки за контрол на мигрантския поток и защита на границите, мерки за справяне с битовата престъпност, продължаване на реформата в МВР, приемане на 4-годишен план на стойност 500 млн. лв. за модернизация на МВР, обвързване на заплатата на полицаите със средната работна заплата в страната.

Развитие на ски туризма чрез повече лифтове, увеличаване на средствата за туристическа реклама на България и преговори в рамките на евросъюза за защита на българите, живеещи във Великобритания след Брекзит предлагат още от коалиция „Реформаторски блок - Глас народен“.