Това съобщи пред журналисти председателят на Народното събрание Цецка Цачева след среща с представители на инициативния комитет от ВМРО, вносител на подписката. За свикване на референдум бяха събрани над 330 000 подписи, които бяха внесени в деловодството на Народното събрание в средата на юли, предаде БТА.

"Смятаме, че все още е преждевременно да се каже "за" или "против" членството на Турция в ЕС, след като пред парламента не стои въпросът за ратифициране на договор, който още не е факт", коментира Цачева.

"Склонни сме да обмислим формулировка, при която депутатите да гласуват, че ще има референдум, преди парламентът да се произнесе по въпроса", каза председателят на ВМРО и представител на Инициативния комитет Красимир Каракачанов.
"Искаме този въпрос за бъдещото евентуално членство на Турция да бъде решен с референдум, при който българските граждани да си кажат мнението и самата ратификация от Народното събрание да стане след произнасянето на гражданите по този въпрос", добави той.

Цачева съобщи още, че в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и в местното самоуправление има някои конфликтни текстове, които не позволяват на парламента да изпълни разписаните си задължения. Затова още тази седмица ще бъдат внесени и приети на първо и второ четене съответни промени, които да направят възможно разглеждането на подписката следващата сряда.
До тогава работна група с представители на Народното събрание и членове на инициативния комитет ще преосмислят начина, по който ще звучи поставеният въпрос на референдума.

Цачева обясни, че в закона ще бъде разписано, че проверката за валидността на подписите ще се извършва от служба ГРАО.
"В момента в закона няма такава разпоредба, което даде възможност през целия месец септември да си прехвърляме писмена кореспонденция между Народното събрание и съответната служба, която разполага с информацията и данните дали подписите са на граждани с избирателни права", обясни тя.

Каракачанов отбеляза, че в закона не е посочено кой поема разходите за проверка на подписите от ГРАО.
"По мое мнение служба ГРАО, нежелаейки да свърши работата, си измива ръцете със срокове от 45 дни, които ще ни вкарат в затруднение и ще изтървем предвидените по закон срокове за разглеждане на подписката", коментира той.

Лидерът на ВМРО уточни, че според закона парламентът трябва да излезе с решение три месеца след внасянето на подписката. По думите му този срок изтича на 16 октомври, събота, и съответно първият възможен работен ден за парламента е сряда, 20 октомври.

Миналата седмица в парламента се разрази скандла, след като депутатите от "Атака" се появиха с тениски с надписи "Не на Турция в ЕС" и "Ердоган, дължиш ни 10 млрд. евро". Волен Сидеров изненадващо нападна дори премиера Бойко Борисов за заявената подкрепа за еврочленство на южната ни съседка.
В отговор министър-председателят заяви, че е подкрепил европейската перспектива на Турция, а не членството й в ЕС.