Най-малко 20% от анкетираните вече са минали почти изцяло на този вид плащания, сочат публикуваните вчера данни.

От анкетата, реализирана в 13 европейски страни, САЩ и Австралия, е видно също, че на много места, където се използват предимно пари в брой, хората са ентусиасти за отказ от кеш.

34% от анкетираните в Европа и 38 процента в САЩ посочват, че биха желали да не използват пари в брой, според проучването на Ипсос (Ipsos) и сайта eZonomics на банка Ай Ен Джи (ING).

Сред европейците 21 процента и 34% от американците казват, че вече рядко ползват пари в брой.

Разплащателните системи като безконтактните карти и плащането през мобилните телефони присъствие вече толкова силно, че се превърнаха в политически въпрос в някои страни.

Привързаните към кеша германци например се безпокоят от решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) постепенно да изтегли от обращение банкнотата от 500 евро до края на следващата година.

Германия е сред страните, в които най-много се използват парите в брой. Само 10% от германците заявяват, че рядко плащат така, спрямо например 33 процента и 35 процента съответно в Полша и Франция.

Но като цяло в страните, където се ползва най-много кеш, хората най-силно биха желали преход към безпарично разплащане. Само 19% от италианците рядко използват пари в брой, но 41 процента биха желали да преминат към безкешови плащания. Подобна е тенденцията и в Турция, Румъния, Чехия, Испания и др.