Точно в 16.30 ч. местно време колона от полицейски автомобили напусна двора на Специалния съд в Белград, където няколко часа по-рано магистратите отхвърлиха жалбата на Младич да бъде екстрадиран и съден от Международния Трибунал в Хага, съобщи сръбското издание Блиц.

Снежана Малович обяви, че е подписала решението за екстрадирането на бившия лидер на босненските сърби в 15 часа местно време, а самолетът с Младич на борда е излетял от летище "Никола Тесла" в Белград.

69-годишният генерал, наричан "касапинът на Балканите" по време на войните в бившата Югославия, бе арестуван в четвъртък сутринта, след като се укриваше 16 г. Той е обвинен от Международния трибунал за бившата Югославия за най-ужасното масово убийство в Европа след Втората световна война – това в Сребреница през 1995 г., когато за няколко дни бяха екзекутирани близо 8000 мюсюлмани мъже и младежи от силите, контролирани от Ратко Младич.

Според информацията на сръбското издание генералът ще застане пред Трибунала в Хага не по-късно от 48 часа след пристигането си в Холандия.

Междувременно стана ясно, че главният прокурор на трибунала на ООН за военните престъпления в бивша Югославия Серж Брамерц е отменил пътуването си до Ню Йорк, съобщи сръбската агенция Танюг, като се позовава на говорителя му Фредерик Суинен. По думите на Суинен "сега е много важно главният прокурор да е в Хага, за да посрещне Младич".

Самолетът с Ратко Младич се приземи на летището в Ротердам около 21 часа българско време, съобщиха АФП и Ройтерс, цитирани от БТА. Кадри, излъчени по телевизията показаха самолет с надпис "Република Сърбия" да каца в Ротердам и да се придвижва до хангар, следван от два черни джипа до очакващ го холандски полицейски хеликоптер, предаде БГНЕС. От летището Младич ще бъде откаран в центъра за предварително задържане на Трибунала, който се намира в Схевенинген, един от кварталите на Хага.

Последна актуализация в 21.33 ч.