Съдебното заседание, в което те обжалваха мерките си за задържане под стража, продължи повече от 5 часа, предаде Дарик радио.

Адвокатът на основния обвиняем Ахмед Муса - Хари Харалампиев, поиска той да бъде пуснат под домашен арест и настоя да му бъде направена психиатрична експертиза. Според защитника имамът проявявал признаци на шизофрения, имал фатален стремеж към Аллах и налудничави способности да бъде лидер.

В същото време единствената жена сред задържаните - Александрина Ангелова, която превеждала ислямска литература, припадна в съдебната зала и стана ясно, че страда от заболяване на щитовидната жлеза.

Въпреки това, съдът реши, че болестта не изисква специални грижи в домашна обстановка и не освободи нито нея, нито останалите арестувани, които бяха изпратили само своите адвокати в съдебната зала. Съдиите се съобразиха с аргументите на прокуратурата.

Ахмед Муса е проповядвал антидемократична идеология и е пропагандирал война в различни помещения апартаменти в Пазарджик и частната джамия, заяви прокурорът по делото Атанас Гичев, който бе категоричен, че има достатъчно доказателства срещу него и останалите, съобщи „Фокус”.

Имамът е обвинен за противодържавна организация или група, за "проповядването на насилствено изменение на установения с българската Конституция обществен и държавен строй и за пропагандиране и подстрекаване към война, както и за разпространяването на видеоматериали с антидемократична идеология".
Обвинение за проповядване на война вече имат и останалите задържани.

Ахмед Муса е възхвалявал "Ислямска държава" и призовавал да се молят за загиналите бойци и призовавал към джихад, разказали свидетели. С него се е движила група от 10 души, които му се подчинявали.

Според защитен свидетел 001 след молитва всички тези хора са се събирали и Муса разпределял кой накъде да отива. Те го слушали и изпълнявали указанията. Според други тайни свидетели неговите възгласи били:

Там, в Сирия, се бият нашите братя, това трябва да направим и ние тук”, пишело още в показанията на свидетели.

Александрина пък била известна сред тези хора с името Мерикше. Според свидетелите тя била изцяло под влияние на Ахмед Муса. Нейният съпруг също бил свидетелствал, че тя е отишла да живее при Муса и е проповядвала сред жените, като ги е карала да говорят на съпрузите си, че трябва да носят дълги бради.

Ангелова е превеждала страници от книгата „Вероотстъпване”, в която няма нищо забранено, никъде няма призиви да се убива, заяви обаче адвокатката й Елвира Панкова. Тя подчерта, че в мотивите си Пазарджишкият окръжен съд е посочил страници от тази книга, в които се призовавало да се убиват всички неверници. Панкова обаче се сдобила с екземпляр от книгата, която се продавала свободно в Турция. И коментира, че ако в нея имаше наистина такива текстове, то тя щеше да е забранена, защото Турция също е мишена на "Ислямска държава".

Според обвинението задържаният в Пловдив Ерджан Исмаилов, който бил вторият човек в  организацията, използвал символи на "Ислямска държава".

Ходжата на Асеновград Стефан Александров, известен с прозвището Тефик,  също бил под влиянието на Муса и се движел с арабско облекло.