Една четвърт от анкетираните заявяват, че не биха си правили такива планове, защото виждат твърде много пречки, а 54% нямат интерес да опитат работата зад граница, съобщи bTV.

Възможна причина за тази статистика са промените в Кодекса на труда, които предвещават пълно блокиране на временната заетост. Предвижда се оттук нататък агенциите за подбор на кадри да бъдат задължителен посредник между фирмите и персонала. Дори и те смятат обаче, че новият закон прави процедурите за наемане тромави и ще откаже бизнеса от временните договори.

Според новия Кодекс на труда временното наемане на работник вече ще става чрез договорка между три страни - работник, работодател и агенция. Това означава, че ако, например, един студент иска да поработи няколко месеца преди да започне лекции, ще трябва да се свърже с агенция за подбор на кадри, която един вид го наема и го препраща на работодател. Самите посреднически агенции прогнозират, че работодателите ще се отдръпват от временната заетост.

Проблемът е в условието само 30% от персонала да могат да се назначават на срочни договори и че такива хора могат да се наемат само по заместване или за т. нар. извършване на определена работа. Според синдикатите третата страна в случая е напълно излишна.

Навлизането на посредническите агенции е неизбежно, защото е изискване на ЕС. Прогнозите на бизнеса обаче са след промените временната заетост да се свие наполовина.