Българинът не иска работа в друга страна от ЕС

17% от българите биха искали да работят в друга страна от Европейския съюз. Данните са от проучването "Евробарометър", което се провежда в страните-членки на Европейския съюз по поръчка на Европейската комисия.

Обратно в новината

Коментари - Българинът не иска работа в друга страна от ЕС | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ама абсолютно никакво значение няма, какво ИСКА българинът!

статията е пълна боза от полуистини и откровени лъжи. В ЕС никой не задължава работодателите да наемат служители чрез агенции. Това е безумно твърдение! Колкото до българина - това е най-кривото и объркано същество на планетата и всякакви статистики, проучвания и анализи са пари и труд на вятъра. Българинът казва едно, мисли друго, а прави трето. Само в едно нещо е постоянен: мързи го да мисли и да работи.

България - Швейцария на Балканите!

Тогава интересно защо и в България не иска да работи... Явно иска на луната или пък не, май иска изобщо да не работи.

само да започнат да търсят работници навън и ще видите колко искат

Това проучване да не е правено в парламента или мин. съвет случайно?

Не вярвам на статистиката. Направи ми впечатление новият Кодекс на труда и задължителното присъствие на посредник. Което означава, че в бъдеще работникът не може да има никакви претенции към работодателя за спазване на трудовия договор, понеже той е нает от посредника, а не от работодателя. Ако работя за Х, но ми плаща У, с кого от двамата ще се разправям за заплта, работно време, условия на труд? Пред кого от двамата ще се отстояват интересите на работниците?

Всичките ти отношения ще са само с агенцията и тя ти плаща , не този при когото работиш. Твоят работодател е агенцията а ти работиш кадето тя те прати. Или поне така е в цивилизования свят. :)

Може да е така, но не е цивилизовано! Човек трябва да има възможност да си избира професия, работодател и работно място! Другото е крепостничество.

Българите работят в ЕС,има над 3000000 емигранти, а теэи 17% си вэемат пари беэ работят в България,как да искат.

Статията е тенденциозна Точно обратното е. Не познавам човек, който не би искал да се измъкне от това блато. Разбира се, 17%, вероятно са на хора, които поради лични причини не могат да напуснат. Българите, независимо какво образование имат си знаят много добре интереса, то си е национална черта. Много се заблуждават сульо и пульо, че с брътвежи за по-добро бъдеще могат да заблудят някого. Тия работи са слушани, слушани, слушани - не впечатляват и не са актуални...

напълно ви подкрепям

Това е долна лъжа повечето хора които познавам смятат да го направят.Избират изгнанието пред МИЗЕРИЯТЯ !!!

Тая държава няма оправия... Всичко е замряло, а управляващите се занимават пак с глупости, по тончо с облсужване на лобистки интереси, само не с интересите на обикновените хора....

Задължителен посредник? Поредната евро-социалистическа глупост! Аз съм на Запад но строя в Бг и смятам да се връщам,че ми омръзна от комунзъм.Вече нещата са обратни. А и се вижда,че тези които не са излизали да работят извън Бг,са по-напред ,купиха си по-големи апартаменти или къщи, и най-големият плюс е,че се радват на здрави семейства,докато емигрантите са хора 98% разведени...!

не си прав! така жестоко се пропада на запада а там е и америката! фалшиви карти,обиране на банки,измами,обири и кражби, наркотици, пласиори,проституция,убииства.... листа е дълъг. ако ги запиташ "закъсалите" всички са излезли уж да печелят почтено пари "но".... абе с тоя морал и възпитание-боклука си е боклук където и да е а свесните хора дори и до 100 години да живеят и са с разума си -са свесни! това е! пропадането на запада е много лесно и леко, защото "никои не те знае" нали??? а моите уважения към теб!" човек си бил-дано човек те запомнят!!! лек ти ден! / но ника ти ккк не ми харесва -моля те смени го!/ *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

аман от агенции и посредници! питаите децата които чрез агенцията бяха третирани като роби от б-ска фирма в англия за да берат плодове тип малини. тука няма място за да изредя всичко! у ж а с!!! ако сте почтени ще публикувате мнението ми!!! говоря истината!!! мошениците нямат краи... а тия мръсни мафиоти законни б-ски или "смесени" фирми тук и там по европа -дано един ден влезнат в затвора. бог бави но не забравя!!въведете нов ред за да няма сълзи и мъки!!! а и всяко посолство да знае-какво се предлага в сйответната страна! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

КОИТА ДА ИСКА ДА АНГАРУВА НА БЕЗУМНИ УПРАВНИЦИ,КОИТО САМО МУ УРЯЗВАТ ПРАВИЛЕГИИТЕ.НЕ ВДИГАТ ЗАПЛАТИ И НЕ ПРАВЯТ НИЩО ПОЛОЖИТЕЛНО.ПЪТИЩАТА В КРАЙНА СМЕТКА ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ЧЕ СИ ГИ ПЛАЩАМЕ САМИ.

очевидно посредническите агенции ше бадат ползвани от правителството да контролира плащането на социални застраховки. янво го правят с цел да сабират повече данаци, но не могат ли да намерат по добр модел от този на социлистическият европеииски сaюз?

Странно аз пък с обратното впечатление съм останал ! Даже и аз се си търся в работа в чужбина ,,,

Истината е че никой не иска работа където и да е. Нито българите нито китайците. Всеки предпочита да получава заплата без да работи - особено българите. Работата е там че вече ножа е опрял в кокала и не можем да си избираме какво да предпочитаме. Няма какво да се обсъждат предпочитания като няма какво да ядеш нали? Може би само ГЕРБ не са го разбрали.

си се описал! Ма много те мързи бе пич! Ако те болеше, досега да си умрял:)))

Който,както иска,така да си живее!Да работят маймуните,за да станат хора!:)))

Това е лъжа .Сигурно са питали някой където взима хубава заплата .

Агенциите за подбор са мама мия. Повечето от тях пускат фалшиви обяви, за да примамват безработни по интервюта и да им колекционират СВ-тата

Факт - става дума за търговия с данни!

И какво, без това заплатите малки сега и посредници ще вземат половината. Такъв закон има само в една страна в Европа, нашата. Единстеното предимство на посредниците е че намаляват разходите на фирмата, тоест фирмите се нуждаят от по малък отдел коитода се занимава с персонала. Отделно ако фирма наеме работник директно плаща данъци и прочие за него, и отделно му плаща примерно 10лв. на ден, а ако работи с посредник плаща 10лв. на ден на посредника, а посредника почва 1лв. за мен 2лв. данък, 2лв осигуровка и какво получава работника в най добрия случай 5лв. . С други думи народа беден дай да му вземем и последната риза.

Ще се опитам да внеса малко допълнителна информация по въпроса искат ли българите да работят зад граница.Преди години когато станах на 60 год и трябваше да се пенсионирам се оказа че с пенсията съм обречен на мизерия и полугладно съществуване.Социализма беше лош защото не ни научи да гладуваме и мизеруваме.Имах смелоста да реализирам детската си мечта и заминай за САЩ.Това е страната нъдето мечтите на младите се сбъдват а пък на старите бог да им е на помощ.Абсолютно неверно.Работа има за всеки който е способен и не го мързи.Един приятел от Плевен който минава за средна класа ме помоли да му помогна да дойде в Америка.Казах му - че ти се добре и в България.А той отговори - аз не желая да съм добре в България а да съм зле но в Америка.Това казва всичко.Възраста съвсем не е порок.Отивайте в чужбина и бъдете зле.Българин може да пропадне само в България и почти никога в чужбина.

като знам че в булгаря работих за 400-550 лева на месец и то спецялист с више образование понеже такива са средните заплати в моят регион, то вйобще не мисля да се връщам да работя в наи-бедната дърява на еуропа. та дори циганите без образование не искат да работя за 600-700 евро в еу *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Кажи им го де

Българина по принцип не иска да работи, все тая къде

Ненормален, не съм видяк българин да е зле в чужбина, точно обратното в бг искат да работиш 200-300 евро , и защо ??? Затова и се кара по този начин и работодателите го знаят ама само се мръщят и нищо немогат да направят - ЗА ТОЛКОВА ПАРИ - ТОЛКОВА !

Това с посредническите агенции е пълна простотия. Няма как да принуждават работодателите да работят само с агенции ... повечето фирми са семейни. Каква агенция ще пречи на брат да наеме сестра си.

Да Ви кажа, преди години и аз не напирах да работя извън БГ. Ама така се случи, че заминах. Сега трудно някой би ме убедил да се върна. Особено на фона на състоянието на БГ здравеопазването, на законните доходи на лекарите и на озлоблението на много хора към тази професия. Та не е ясно какво ще стане с останалите 83% след като 17% се изнесат...

Статията не отразява реалното положение. Тази анкета трябва да се направи, когато ВСИЧКИ 10 държави от ЕС, ограничили трудовият си пазар за българи, след 01.01. 2012г.отворят трудовите си пазари за българи. Нека ТОГАВА да бъде проведена отново анкетата и е сигурно, че резултатите от нея ще са мноооого различни:)

чудим се каде са се барали че и изкарали точно 17..требе да се мери и по твърдост и по време. иначе че верват само тие по магистралите...ако пък са прави..жална ви песен офци. ............ запазвам си правото и чета последователи които нарочно допускат грешки като съпротива срещу изкривяване на език с цел свикване на народа за следващ наплив на платили не за да са българи а европейци. по памет вицепрезидент Попова - цял ден подписва вицето на първия ..гражданство. голем труд за малка плата. ..медиите някой ден ще разберат че са точка в едната ордината.

От тия 83% които не искат, 70% са пенсионери а останалите 13% са некадърници. Нормално.

Около 90% от българите не владеят чужд език на ниво повече от "кажи баби, тенкю", как да работят в ЕС?

така както те цета отдавна,трябва да си някои беден икономист.аз и тенкю не знам ама знам це си изработвам повеце парици от тебе.за добря артист лоши роли няма.всики си мислихте це бииталс и данките сте ви повишат цената,ама никои не ви каза за големя цирк които ви цака.добре дошел в големя цирк икономисте. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Статията не отразява реалността и за мен е много манипулираща. Нека ВСИЧКИ 10 държави от ЕС, който прилагат ограничения за българи на своя трудов пазар, да премахнат тези ограничения от 01.01.2012г./да не представят доклад в ЕК, че искат да запзят ограниченията до 01.01.2014г./ и ТОГАВА нека се проведе отново тази анкета. Мисля си, че в този случай резултатите от анкетата ще са коренно различни:)

От къде на къде агенциите ще са 3-та страна?!?! Абе какви глупаци мислят законите?

След един такъв гурбет неминуемо се налага да се завърнеш, а през това време връстниците ти не са стояли на едно място и са мнооого много по напред от теб... и ставаш аутсйдер- без пари за собствен бизнес, без стаж, опит и квалификация. А бе - ставаш за общ работник. И не ми опонирайте- изключенията потвърждават правилото- комплексарите нека пишат колко са добре в чужбина - оставайте си там, и не пишете по бълг. сайтове.

бръщолевене на един връзкар или мързеливец

Не съм ти виновен, че си се върнал без пари и си аутсайдер. Кат имаш мозък и се върнеш от гурбет, ще имаш достатъчно пари я за апартамент, я за започване на собствен бизнес. Не става само да донесеш по 1 шоколад и да кажеш, че си бил на гурбет.

Еми, то на който му се работи в ЕС отдавна вече не е в БГ. Или нещо бъркам ?

Поръчкова статия! Половин милион българи има само в Лондон. И все повече стават...

Ти разказа играта на статистиките!

Хехехе недей така и аз живея в Лондон попреброихме се на изборите. По статистика във Великобритания живеем 70000 българи, в Лондон сме най-много, окло 50000. Колкото до статията, мисля, че не е много неточна. Много хора искат на думи, имат познания по език и не се стряскат от разликата в културите, но в момента в който се замислят разумно оценяват рудностите пред които ще бъдат изправени. Българина е разумен човек и е наясно че по света се живее относително по-добре, едни проблеми са заменени от други и живота отново не е лесен но по по-различен начин но с добавка че си далеч от близки и приятели.

така ли? аз съм от години в Лондон и нито веднъж не са ме преброили...даже и за гласуване не са ме викали. Май и твойта статистика не е мн точна.

Ами да - който искаше и беше кадърен, се махна отдавна. В БГ останаха предимно некадърниците и мързеливците.

само плашат гаргите,че щели да напуснат,ама не им стиска,то за чужбина се иска д.пе,което те нямат,ама и защо ли им е,така си им е екстра,лежат,тати носи-мама меси,от чужбина пращат,ех живот

ако хората на които пращате пари са такива, защо не спрете да им пращате. аре стига сте плюли върху нас, които сме останали в бг защото нямаме избор и няма начин да мръднем дори на почивка лятото. не ми се пишете патриоти от далече. работете си там и това е.

Той и в България не иска да работи, така че това не е голяма изненада. Пък и да иска едва ли някой ще го вземе, такъв необразован, мързелив и неквалифициран.

Като прочетох първите три коментара, мисля, че българина не става за нищо, ако е като тия персони, дето са ги писали

пълни глупости ... само платени публикации ...

"Само 17% от българите биха искали да работят в друга страна от Европейския съюз. " За този дето го е писал и не знае да смята. Тези 17 % означават, че всеки 6-ти иска да работи извън БГ. Това хич не е малко, както се опитва да внуши автора.

А пък ако изключиш хората под 18г и тези над 60г ... по скоро излиза че всеки втори иска да равоти чужбина. Така че компетентостта на автора съответсва на някой от по горните коментари.

Така е, не искаме в Европа, навяскъде се държат с българите като с боклуци, плащат им най- малко, а сме по-доло от черните и арабите. Искаме си в България и да прекратят политиката на изкуствено поддържани ниски заплати, г-да икономистите пробваха вече 20 години и видяха че това не привлича инвеститори. Стига с този експеримент.

"Искаме си в България и да прекратят политиката на изкуствено поддържани ниски заплати..." ? Логиката на живота тук е точно обратна. Поредните ограничения на пазара на труда са като манна небесна за българския бизнес! Сега ще се развихрят още повече с ниските заплати, че много работодатели изобщо ще почнат и да не плащат. А логиката за заплатите и ограниченията на пазара на труда в Зап. Европа е: ограничения -> по-малко хора отиват да работят на Запад -> повече хора остават да разчитат на българския трудов пазар -> предлагането на работна сила се увеличава -> заменяемостта на всеки работещ нараства -> за да запази работното си място, той трябва да направи много компромиси, най-вече със заплащането. Така че, Burgas, ще стнае по-зле, а на теб пожелавам в бъдеще да можеш да изчистиш всички разминавания между желано и действителност. Бъди здрав!

"по-доло" ще си докато не се научиш поне да пишеш грамотно на родния си език!

Тъпо и слабоумно. Всичко ли е изискване на ЕО? Това само ще увеличи безработицата. Кой тъпанар се е съгласил да приеме такова "изискване на ЕО"? Или Меркел е пръднала и Бойко се е нас...

с пиене от сътринта и мурзела на булгарина няма кои да го вземе на работа. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

То и слабоумниците, които не могат да пишат на български - кой пък да ги иска?

Не си прочел. Те го искат, ама той не ще.

булгарина е наи-евтиня и пак не го взимат. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.