Юнкер оповести план за инвестиции от 315 млрд. евро в ЕС

stat
10:51  |  26 ноември 2014 | По света / Редактор Гергана Мишева /  
Жан-Клод Юнкер: Средствата няма да паднат от небето, няма да печатаме пари Жан-Клод Юнкер: Средствата няма да паднат от небето, няма да печатаме пари
Сн.: EPA/БГНЕС

Жан-Клод Юнкер представи пред ЕП плановете си за осигуряването на над 300 млрд. евро инвестиции за създаване на работни места, растеж и инвестиции в ЕС.
Средствата няма да паднат от небето, няма да печатаме пари, а ще привлечем капитал, поясни председателят на ЕК в Европарламента в Страсбург, съобщи БТА.

"Ще създадем пътна карта за привличането на инвеститори. След месец ще бъде Коледа, но за Вас Коледа ще бъде по-рано, защото дойдох да изпълня своето обещание", обърна се Жан- Клод Юнкер към евродепутатите.

Той уточни, че намерението е инвестициите, свързани с този план, да не бъдат отчитани при изчисляването на държавния дълг.

Създава се нов европейски фонд за стратегически инвестиции със средства от бюджета на ЕС, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и държавните бюджети.

"Не преместваме пари, искаме да оптимизираме въздействието от използването на средствата. Създаваме програма за техническа помощ и инвестиции в проекти, свързани с растежа", посочи Юнкер.

Той добави, че политиците няма да избират проектите, защото това е работа на специалистите. По думите му трябва комисия за инвестициите, която да оценява ползите от съответните проекти.

Юнкер заяви, че трябва да изпратят послание, че Европа е отново на сцената и възнамерява да инвестира в бъдещето.

Според него трябват реформи, необходимо е преструктуриране на социалния пазар и да се възстанови доверието в обществените финанси.
Той отбеляза, че нивата на инвестициите в ЕС са под 70 милиарда евро и определи това като "дъното от началото досега".

Председателят на ЕК заяви още, че липсва доверие на инвеститорите в ЕС.

"Въпреки че има средства в корпоративните сметки, те остават неизползвани. Обществените средства не достигат, задлъжняването е 60-90 процента от БВП, обществените разходи са близо 50% от БВП на ЕС. Необходимо е обществените средства да бъдат използвани интелигентно, за да бъдат в услуга на хората, а не на дълга", посочи Юнкер.

Той обясни, че има нужда от свежи пари, но и от ново начало и инвестиции, от нещо повече от дългове. По думите му ЕС трябва да привлече частния капитал, без да се трупат повече дългове, "защото нашите деца и внуци ще трябва да ги плащат".

Юнкер добави, че ако държавите от ЕС прехвърлят средства от фондовете, няма да ги вземат предвид при изчисляването на дълговете и предупреди, че новите инвестиции не трябва да бъдат свързани с допълнителна бюрокрация и политически интереси.

Общо 630 милиарда евро ще бъдат освободени от структурните и инвенстиционните фондове.

"Средствата, които представяме днес, надграждат средствата, предоставяни от Европейската централна банка (ЕЦБ), която е прехвърлила 180 млрд. евро към реалната икономика", каза още той.

Юнкер призова държавите от ЕС да подкрепят инвестициите в околната среда.
Средствата трябва да бъдат:
  • от полза за децата - за нови класни стаи;
  • в болниците да се ползва ново оборудване;
  • за това хибридните автомобили да могат да бъдат зареждани на пътя;
  • да бъдат насърчени предприятия от технологичния процес;
  • за енергийноефективни иновации;
  • за увеличаване на дела на възобновяемата енергия;
  • за модернизиране на инфраструктурата;
  • за подобряване преработката на отпадъците;
  • за повече широколентови връзки към интернет;
  • за обществените услуги.

Определения като "фарс, фокус, таратайка" използваха евродепутатите при оценката на инвестиционния план на Юнкер.

Манфред Вебер (ЕНП) заяви, че неговата парламентарна група подкрепя намеренията на Юнкер.
Джани Питела (социалисти и демократи) заяви, че неговата група изразява подкрепа за ЕК в избрания път.
Сайед Камал (Европейски консерватори и реформатори) призова за отключване на пътя на инвестициите.

Ги Верхофстат (АЛДЕ) поясни, че се очаква фондът за инвестиции да започне да действа от юни догодина.

Димитриос Пападимулис (Европейската обединена левица) определи плана като "празен пакет, капка в морето".

Патрик О'Флин (Европа на свободата и пряката демокрация) определи плана на Юнкер като нестабилно решение.

"То е "таратайка, която трябва да се бракува". Дали 20 или 300 млрд. евро - Вашите имперски амбиции унищожават континент с голям потенциал. Подаръкът за Коледа не е това, което очаквахме", заяви О'Флин.

Жеролф Анеманс (независим) определи плана като "фарс, сбирщина от различни неща, облепени с нови етикети".

В четвъртък ЕП ще гласува вота на недоверие към ЕК. Повод за вота е данъчната политика на Люксембург, чийто премиер бе Юнкер в продължение на 18 години до избирането му по-рано тази година за председател на ЕК.
Благодарение на тази политика стотици многонационални дружества избягват плащането на данъци изцяло, или плащат символични суми на фона на всички останали компании и граждани в ЕС.Последно в По света


Има ли шанс за Македония?

Македонският президент Георге Иванов очаква България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.