"Той е в триъгълника на границата на Либия с Алжир и Нигер, в района Гат. Сдобил се е с фалшив либийски паспорт", каза представителят на ПНС. Той добави, че в подготовката за бягството на Сейф ал Ислам участвал бившият шеф на разузнаването на сваления режим Абдула ас Сенуси, предаде БТА.

"На юг са засечени сателитни телефонни комуникации. Абдула ас Сенуси е в граничния район, за да организира бягството. Източник от разузнаването на съседна страна също ни даде информация за това", каза още представителят на ПНС. Той допълни, че ще е трудно да се проследи движението на Сейф ал Ислам и да му се попречи да напусне Либия.

"Районът е много труден за наблюдение и обкръжаване. Нужни са самолети. Дори НАТО не е в състояние да го наблюдава. Това е пустинен район, с много места, от където човек може да излезе от Либия. Има и много пътища за контрабанда", добави той.

По-рано през тази година Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на Сейф ал Ислам и на Сенуси, напомня Ройтерс. През последните дни се разпространяваха противоречиви информации за съдбата на най-големия син на убития Муамар Кадафи. Според някои от тях Сейф ал Ислам е заловен, а според други – даже убит.

Междувременно се разбра, че Муамар Кадафи е бил погребан тайно в пустинията.