По думите на командира от Преходния национален съвет Лейт Мохамед след мощната експлозия е избухнал огромен пожар, предаде БТА.
"Стана мощна експлозия и огромен пожар. Над сто души бяха убити и петдесет са ранени. Десетки тела са направо овъглени", заявил Лейт Мохамед.

Според командира експлозията е станала в момент, когато десетки либийци се били наредили на опашка, за да заредят колите си близо до резервоара. Засега пожарът не е овладян, поясни Мохамед. Той уточни, че причината за взрива е искра, прехвръкнала от електрически генератор. Според местни жители, цитирани от Ройтерс, обаче експлозията е била причинена от късо съединение. Агенцията твърди, че са се взривили дори два, а не един резервоар.

Същевременно говорител на военния съвет в либийския град Мисрата заяви, че Муамар Кадафи, синът му Мутасим и бившият министър на отбраната Абу Бакр Юнис са били погребани призори на тайно място в пустинята, съобщи Асошиейтед прес. По думите на говорителя Ибрахим Бейталмал при погребването на телата са били прочетени ислямски молитви. На церемонията са присъствали роднини и представители на властта.

Трупът на Кадафи бе изложен за четири дни на показ в Мисрата, докато новите власти умуваха какво да правят с него. Вчера представител на Преходния национален съвет съобщи, че не е постигнато споразумение племето на Муамар Кадафи да вземе тленните му останки. Днес Бейталмал заяви, че международните организации, които искат да видят гробовете, ще бъдат допуснати до тях.

След противоречиви информации за съдбата на най-големия син на убития Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, днес от преходните власти съобщиха, че той се намира в в пустинен район, граничещ с Нигер и Алжир, и се готви да избяга от Либия с фалшив паспорт.