Миналата седмица депутати от БСП заявиха, че преди зимата трябва да отпадне забраната. Вече има готови промени в Закона за здравето и от левицата, и от "Атака". 
Предвижда се отново да се пуши в обособени помещения и след 22 ч. в нощните барове. 

При встъпването си в длъжност Андреева заяви, че вероятно ще има либерализиране на режима за пушене, но при строги правила. После уточни, че думите й били "малко извадени от контекста" и като лекар и непушач е против отпадането на забраната.

Днес тя коментира, че съвсем правилно е забраната за тютюнопушене, която действа, да бъде по този начин, предаде "Фокус".
Според нея за първи път в обществото и пушачите "някак си толерантно" са подходили към забраната, която влезе в сила на 1 юни 2012 г.

„Здравето на хората няма цена, за да се правят компромиси”, отсече  министърът на аргумент, че бизнесът може би губи заради закона.

По-рано днес зам.-председателят на Коалиция за България Спас Панчев коментира, че предложението за отпадане на забраната ще бъде разгледано в парламентарната група, за да се види дали има нагласа за връщането на стария режим.

По думите му, каквото и решение да бъде взето, забраната със сигурност ще остане в сила в заведения, в които има младежи под 18-годишна възраст, както и в ресторантите за бързо хранене.

Други депутати от левицата вече заявиха, че ще гласуват по съвест, същото казаха и от ДПС. 
От "Атака", които са сред вносителите на промените в закона, като цяло подкрепят отпадането на забраната.
Само ГЕРБ са категорично против. 

В интернет има петиция "Не на връщането на цигарения дим в заведенията" и подписите в нея са над 71 000.

Анкета: Да се отмени ли пълната забрана за пушене?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Отмяната - Да или Не?