Заради проблем с агресивен ученик от трети клас родители отказаха да пуснат децата си в клас в началото на тази седмица.

А днес в 17 часа родители и учители излизат на протест пред училището за решаването на проблема с ученика и за промяна в новия училищен закон относно държавните образователни стандарти за приобщаващото образование.

"Излизаме, за да кажем „Не” на безобразието. Борим се с бездушието и бездействието на институциите, с проблемите на едно дете и на едно семейство, където родителите не искат да бъдат такива”, каза една от учителките пред Нова телевизия.

Директорката Детелина Арнаудова е подала вчера оставка не издържайки на напрежението,  продило се вследствие на невъзможността за справяне със ситуацията в трети "В" клас. Тя е информирала още през октомври Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) за деца в риск, но оттам нищо не са предприели.

"Ако социалните служби не си свършат работата с родителите, ние няма какво да направим", каза Арнаудова пред bTV.

Учителите застават зад директорката и също заявяват, че ще подадат оставка, ако  институциите не решат проблема, готови са и на ефективни стачни действия.

Преди два дни отговорът на просветното министерство беше, че преместването на ученика от училището е крайна мярка и не е възпитателно за децата. Съгласно новите разпоредби ученици до четвърти клас не могат да бъдат местени като наказани.  Грета Ганчева от дирекция "Приобщаващо образование" към МОН препоръча да се намери решение на проблема в училището.

Проблемният ученик е записан в училището в началото на учебната година, след като бил изключен от 20-о училище. Момчето бързо предизвикало недоволството на всички и в новото училище. Разхождало се по време на час, закачало другите деца и се държало непристойно с учителката си. Проявявало и агресия както към децата, така и към преподавателите.

Педагози споделиха, че непрекъснато са удряни. Учител пък е бил душен, скубан и ритан.

"Това е недопустима среда за работа”, споделиха учителите.

"Замеряна съм със стол от това дете”, каза друг преподавател.

Според протестиращите най-големият проблем идва от родителите, които отричат детето да има проблем и не искат да съдействат за решаване на проблема.

"В продължение на четири месеца ръководство, учители и служители се опитвахме да работим с това дете и с неговите родители, но не срещнахме съдействие от страна на родителите. Сезирали сме всички институции – МОН, РУО, ДАЗД, Районна прокуратура, Столична община, район „Красно село“. Едва след изнасяне на случая по медиите въпросните институции предприеха някакви мерки по случая, който все още не е окончателно разрешен", написа вчера във Фейсбук Мая Желязкова от Независимия учителски синдикат.