В Мадрид полицията използва палки срещу стотици младежи, които се опитаха да блокират основния булевард в града.
Групи демонстранти от сутринта блокират ключови улици в испанската столица. В центъра й са разположени голям брой полицейски служители, подкрепени от хеликоптери.

По данни на испанското министерство на вътрешните работи 34 души са ранени при отделни инциденти, а 62-ма души са задържани. Сред пострадалите има 18 полицейски служители, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Сблъсъци между протестиращи и полицаи са избухнали и в италианските градове Торино и Милано. Най-малко шестима полицаи са ранени, като единият от пострадалите е в тежко състояние, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
Около 20 младежи са пребили служител на отдела за борба с безредиците с бейзболни бухалки в Торино.
Петима полицаи са пострадали при сблъсъци по улиците на Милано.

Европа се мобилизира

Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) призова за "ден на действие и солидарност".

Общата стачка днес на Иберийския полуостров бе свикана като протест срещу политиката на икономии на правителствата, които според синдикатите задушават икономиката и водят до обедняване на населението. Стачката блокира жп и автобусния транспорт, метрото в Мадрид и Лисабон, пристанища, заводи, услуги по чистотата, пазари за хранителни стоки на едро.
Испанските авиолинии и португалският авиопревозвач ТАП (TAP) отмениха стотици полети.
Профсъюзите призоваха испанците да спрат работа и да се въздържат от всякакви покупки, за да подчертаят разпространяването на бедността.

В Португалия синдикалните обединения се опитват да попречат на парламента да одобри бюджет, включващ увеличаване на данъците и настояват за оставката на правителството на премиера Педру Пасуш Коелю. Безработицата в сткраната е достигнала ново рекордно ниво от 15,8% през третото тримесечие на текущата година, сочат официалните данни. През второто тримесечие на 2012 година безработицата е била 15%, а през третото тримесечие на 2011 година - 12,4%.

Трафикът на високоскоростните влаковете Талис (Thalys), свързващи Белгия и Франция и Холандия бе прекъснат за кратко. Влак на Евростар (Eurostar) за Лондон не можа да отпътува тази сутрин от Брюксел, след като демонстранти препречиха пътя.
В Белгия протестите засягат най-вече железопътния транспорт, отбеляза АФП. 

И докато растежът в еврозоната вероятно ще остане на мъртвата точка +0,1 на сто през 2013 година, според Европейската комисия, то Международният валутен фонд предупреди, че политиката на строги ограничения, водена от редица страни, крие опасност да не издържи от "политическа и социална гледна точка", отбелязва АФП.

Вижте снимки от протестите в Европа срещу икономиите