Протестът ще се състои идния вторник близо до сградата на бившия "Булгарплод" в столичния жк "Слатина", предаде БНР.

Участниците в него искат да се приеме закон, който да легализира подобни състезания и да има място, където да се провеждат.

"Протестът няма да бъде с разни дрифтове, гонки и шумотевици. Идеята на протеста е да бъде просто създадена една писта, където хората, които имат бензин в кръвта, да могат да карат и да бъдат разграничени от джигитите, които са тези, които не се интересуват дали има писта или не, и които просто го правят безразсъдно на улицата", обясни Вергиев.

По думите му, за да се преправи един автомобил за участие в гонка са нужни много пари и време.

"Човек примерно стои 4-5 месеца без кола и накрая излиза на улицата, за да я кара, независимо дали бързо или не. При спиране от КАТ веднага има отваряне на предния капак - тук какво е направено, колата се конфискува, а човекът примерно е събирал 2-3 години пари за нея", разказа организаторът на протеста.

Преди два дни от МВР излязоха с предложения за драстични мерки, сред които криминализиране на шофирането с над 60 км в час и автогонките, които да се наказват с до 6 г. затвор.

Главният прокурор Сотир Цацаров обаче се обяви против подобни санкции, защото по тази логика за престъпление трябвало да се смята и карането на каруца на забранени места, а Наказателният кодекс щял да набъбне до 700-800 члена.

По време на редовното правителствено заседание вчера премиерът Бойко Борисов отново поставя въпроса за автогонките.

"Искат да им се направят писти, да карат бързо, Но те, пистите, нали струват пари?! И всеки, който иска нещо да му се случи, ние сме длъжни да отидем, защото така му се правело", недоволства премиерът.

Все пак Борисов допуска възможността стари и вече неизползвани армейски летища да се ползват за автогонки.