Това съобщи говорителят на държавното обвинение в града Галина Андреева, след като вчера бе съобщено, че са задържани още уличени държавни служители на граничния пункт, но не бяха дадени подробности.  

Досъдебното производство за контрабанда през българско-турската граница бе образувано при операция в края на март, когато бяха арестувани 13 митничари и трима полицаи, а по-късно и командос от СОБТ, който участвал в схемата.

Сред новите петима обвиняеми има и жена.

Първият обвинен е митническият служител Георги Манафъков. Според прокуратурата той е улеснил останалите участници в контрабандния канал със съвети и разяснения, отстранявал е спънки и е помагал на другите да пренесат през границата цигари без бандерол.

Престъплението му, според държавното обвинение, е продължило от 7 февруари до 29 март, като в този период е съдействал за контрабандния внос на цигари от различни марки на обща стойност 57,71 млн. лева - пазарна цена и акциз. За целта са били използвани документи с невярно съдържание.

Митническият служител Иван Гочев също е обвинен, че е улеснил извършителите на контрабандата, сред които и шофьорите на камиони, със съвети и разяснения как да пренесат безакцизни цигари на обща стойност 15,52 млн. лева.

Митничарят Николай Николов пък е с предявено обвинение за същото престъпление, като стойността на контрабандата, за която е съдействал, е 7,76 млн. лева.

Четвъртият митнически служител - Стойчо Пелтеков, е съдействал за нелегалния внос на цигари на стойност 12,63 млн. лева, посочват от прокуратурата.

Обвинения са повдигнати и срещу граничния полицай Соня Катева, която със съвети и с разяснения и с документи с невярно съдържание е улеснила участниците в контрабандата да пренесат през граничния пункт цигари на стойност 4,87 млн. лева.

Петимата обвиняеми са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за срок 72 часа, в рамките на които предстои да бъде поискано налагане спрямо тях на мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Към днешна дата обвиняемите по досъдебното производство за контрабанда на цигари през българско-турската граница са вече 22-ма.