Те цитираха доклад на АДФИ от края на 2014 г. за извършена финансова инспекция на общината и кметицата.

Още миналата година обаче на Иванова беше повдигнато обвинение за това (вижте по-надолу).

"С постановление на Министерския съвет по времето на правителството на Пламен Орешарски са отпуснати 2,1 млн. лева за довършване на училището в Златица. При възлагането на строително-монтажните работи кметицата на БСП не е провела процедура по Закона за обществените поръчки, което е констатирано като нарушение", каза депутатът от ГЕРБ Александър Иванов, цитиран от БТА.

Според него е притеснително някой да се разпорежда еднолично с такъв обществен ресурс.

От ГЕРБ посочиха, че при започване на строителните работи не е избран строителен надзор, което също било нарушение. И добавиха, че според одиторите не е защитен финансовият интерес на община Златица, тъй като е платено без да бъде установена годността на строително-монтажните работи. Кметицата била санкционирана за нарушенията, но в доклада не била посочена паричната стойност.

"БСП управлява в 33 от 265 общини в България", каза бившият депутат, а сега експерта на партията, Антон Тодоров и посочи, че до ГЕРБ са достигнали "писъци" на населението от тези общини.

"Време е за освобождаване на община Златица от БСП и компания", коментира още той.

Обвинението

Още през март 2017 г. Специализирано звено „Антикорупция“ привлече като обвиняема Магдалена Иванова за престъпление по служба, с което общината е ощетена със сумата от 1 056 806.44 лева.

Според обвинението, вместо да проведе обществена поръчка, през 2014 г. Иванова сключила анекс към договора с фирмата, която е построила школото през 1992 г. Строителите получили пълната сума за изграждане на топла връзка между корпусите – над 2 млн. лева, но работата все още не е приключила. Освен това, строително-техническа експертиза е установила, че има неизвършени или некачествени дейности за около половината от дадените пари – над 1 млн. лева.

Тогава Иванова остана на свобода срещу 10 000 лв. парична гаранция.