Днес делото бе гледано на втора инстанция в Бургаския апелативен съд, след като и двете страни обжалват решението на окръжните магистрати.

В края на април т.г. Бургаският окръжен съд осъди на 11 г. затвор граничния полицай и го лиши от правото да управлява моторно-превозно средство за срок от 13 г. Тогава прокуратурата обяви, че случаят е особено тежък, тъй като мъжът е служител на МВР. По-късно граничният полицай бе дисциплинарно уволнен.

Изненадващо обаче днес апелативният прокурор Емил Христов поиска обвинението срещу Костадин Стоянов да бъде преквалифицирано, като деянието да не се счита за "особено тежък случай". Ако това се приеме, съдът ще определи наказание от 3 до 10 години затвор, вместо от 5 до 15 години, съобщиха БНР и Нова телевизия.

Според прокурора, не може да се съди за деянието и като особено тежко само въз основа на причинените причинноследствени последици от него, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Бургас.

Прокурорът посочи, че първоинстанционният съд не е изследвал задълбочено формата на вината посочена само като непредпазливост, която той определя като несъзнателна непредпазливост. Той добави, че при постановяване на своето решение Апелативният съд би трябвало да цени и чистото съдебно минало на подсъдимия.

Да отпаднат квалификациите "особено тежък случай", "шофиране в пияно състояние" и "употребата на наркотици", поиска и защитата.

Граничният полицай бе признат за виновен, че е управлявал моторното превозно средство в пияно състояние и под влияние на наркотични вещества, като е нарушил 7 разпоредби на Закона за движение по пътищата, като престъплението е извършено при престъпна самонадеяност.

Адвокатът на Стоянов, Благой Потаров обясни, че са нарушени права на защита на клиента му по време на процеса в Окръжния съд и е нарушена процедурата.

"Искам да бъде отменена присъдата и да бъде върната. Ако това не се изпълни, искам да бъде преквалифицирано по по-леко наказуем състав на престъплението", заяви защитникът.

Родителите на починалото дете и частното обвинение бяха категорични, че искат по-строго наказание за бившия граничар.

"В какво му се изрази паричната помощ и с какво щеше да помогне тя след това, което е сторил. Аз пак ще настоявам за максимума, което е справедливо наказание - 15 години максимално лишаване от свобода", посочи Красимир Кънев, баща на 11-месечната Красимира.

"На такива хора трябва по високи присъди да им се дават, за да се спрат убийствата на пътя", коментира майката Нонка Борисова.

Подсъдимият Костадин Стоянов се разкая. Той обаче отбеляза, че не се признава за виновен в това, че се е качил в автомобила със съзнанието на употребил алкохол и никога не е взимал наркотици.

"Виновен съм за това, което направих. То ще тежи на съвестта ми цял живот", каза Стоянов и поиска от съда да промени в по-лека присъдата му.

До месец апелативните магистрати ще излязат с решение по делото.