Бившият шеф на ЦРУ се призна през март за виновен по обвинението в изнасяне и съхраняване на секретна информация. Прокурорите препоръчаха условна присъда от две години и глоба в размер на 40 хиляди евро.

Съдията обаче увеличи глобата, за да "отрази сериозността на деянието". В кратко изявление преди да бъде осъден Петреъс се извини за болката, която действията му са причинили, съобщи АП и ДПА.

След като чу присъдата, Дейвид Петреъс заяви, че няма търпение да премине към "следващия етап от живота си". По думите на бившия шеф на ЦРУ, решението на съда бележи края на продължило две и половина година мъчение в резултат на грешките, които сам е допуснал, и че желае просто да продължи напред.

"Сега очаквам с нетърпение да премина към следващия етап от живота си", каза той, преди да напусне съда.

През ноември 2012 г. генерал Петреъс беше принуден да подаде оставка от поста на шеф на ЦРУ, след като стана публично известно, че е имал извънбрачна връзка с журналистката Пола Бродуел, написала биографична книга за него.

В хода на разследването на министерството на правосъдието в компютъра й беше открита значителен обем секретна информация. Следователите смятат, че Петреъс е предоставил на любовницата си достъп до електронната си поща в ЦРУ и е предал секретна информация.

Дейвид Петреъс има докторска степен от престижния Принстънски университет, както и много публикации по въпроси на международните отношения, военните стратегии и националната сигурност. Известно време е преподавал във Военната академи на САЩ. Понастоящем изнася платени лекции и е партньор в голямата инвестиционна компания "Колбърг Кравис Робъртс".