50 от народните представители се въздържаха - те бяха от „Коалиция за България”, „Атака”, независимите. Четирима пък гласуваха против, предаде „Фокус”.

Всички отхвърлиха предложението на Волен Сидеров да не се гласува датата за провеждане на изборите за държавен глава преди да бъдат определени кандидатите.

Обсъждането и този път не мина без пререкания между управляващите и опозицията. Мая Манолова от БСП обяви, че депутатите от ГЕРБ превръщат темата за датата в централна и предложи точката да отпадне.
"Право пръв да насрочи тези избори е на президента на страната, според Изборния кодекс. В момента държавният глава се поставя пред свършен факт и е проява на лош стил като се налага решението еднолично. Страхувате се от резултатите на вота на недоверие утре, от евентуални избори 3 в 1 и затова предрешавате нещата от днес", отбеляза тя, цитирана от БГНЕС.

"За кой вот става въпрос, нали предупредихте, че до изборите ще има три вота на недоверие", иронизира я Димитър Лазаров от ГЕРБ.
"Гласувахте преди малко тази точка от дневния ред и тогава нямахте възражения. Тук няма драма, българските граждани имат право да знаят по-рано датата", апострофира я и Искра Фидосова от ГЕРБ.

Манолова обаче призова ГЕРБ да озаптят партийните си активисти по места, защото, по думите й, в момента тече записване на избиратели в община Трекляново. Според нея, заради такива случаи, в крайна сметка у хората остава впечатлението, че тези избори са предварително манипулирани.
"Изборите няма да бъдат честни и за съжаление знаците се дават от това мнозинство", каза тя.
Янаки Стоилов от БСП пък призова министъра на образованието да възложи на Регионалните инспекторати по образование незабавна проверка, за да се предотврати използването на края на учебната година за начало на изборни кампании.

"Денят на фантома", така Волен Сидеров нарече ситуацията около това решение, като изтъкна, че управляващите насрочват дата за изборите, но самите те нямат кандидат за президентския пост. Той изрази съмнение, че партия ГЕРБ може да събере оттук нататък нужните й гласове в парламента, за да изпълни предизборните си цели.

Междувременно депутатите гласуваха против лидерът на "Атака" да бъде член на комисията за борба с корупцията, което означава, че той няма да я оглави на принципа на ротацията. Това стана, след като парламентът вече единодушно се обяви против той да застане на чело на комисията заради инцидента пред джамията в София.
"Причината за неизбирането на Сидеров не са законови, а политически", заяви Павел Шопов от "Атака".