Той коментира предстоящия вот на недоверие, който беше внесен миналата седмица от опозицията с мотив провалената антикризисна политика на кабинета. Дебатите по него ще се проведат в четвъртък в Народното събрание, а в петък ще бъде гласуването.

"Не знам дори, че има вот. Това са наглеци - да искат вот на недоверие, като знаят възможностите си. И да направят, ако мине този вот, държавата в насипно състояние. Тогава нали трябва да направят правителството, защото, естествено, аз няма да дам ГЕРБ да направи с никой от тях, говоря хипотетично - БСП, ДПС и Синята коалиция трябва да направят правителство", ядоса се премиерът, цитиран от "Фокус".

По думите му опозицията иска да разбие държавата, вместо, както е сега - всеки ден кметове от всички цветове да се радват. Той даде за пример рехабилитираните пътища Перник - Брезник (12 км) и Овчарци - Сапарева баня (5 км), които днес откри лично.
"Правим пътища, пречиствателни станции, усвояваме в пъти това, което са им спрели на тях. Тези две отсечки са били спрени от времето на Батко и Братко (бившият шеф на пътния фонд Веселин Георгиев и брат му - бел. ред.). Аз много време си мълчах, за да им видя акъла и защото съм известен с политическата си толерантност, но ще започна да им напомням, щом искат. Днес е подходящ ден за това", добави той.

По-късно от ДПС заявиха, че се надяват вотът на недоверие да не се дискредитира, а кабинетът да даде рационални отговори на рационалната им критика.
"Очакваме още гласуването в петък да доизясни опозиционните профили на някои партии. Отказът от гласуване, както и вотът „въздържал се" са друга форма на подкрепа на кабинета. Целта е да се съберат 121 гласа „за", каза Лютви Местан, цитиран от КРОСС.

В същото време лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че партията му не може да подкрепи кабинета при вота на недоверие, но не може и да застане до БСП, тъй като това би означавало основа за служебно правителство, близко до Георги Първанов.

След три часа и половина заседание на разширения състав на партиите от Синята коалиция в Народното събрание, решение по вота на недоверие към правителството обаче не бе взето, предаде БГНЕС. По думите на Мартин Димитров решението ще се вземе утре на заседание на парламентарната група.

В отговор на въпрос съпредседателят на "Синята коалиция" и лидер на ДСБ Иван Костов каза, че има и възможност само съпредседателите на коалицията да гласуват знаково "за" вота на недоверие към правителството, предаде БТА. Той обясни, че днес не е взето окончателното решение, защото не са присъствали всички депутати от групата.

По-рано днес премиерът съобщи още, че ще обяви кандидат-кмета на ГЕРБ едва на 4 септември.

Последна актуализация в 19.14 ч.