Пожарът застрашава 4 села в общината - Вълчаново, Гранити, Сини камъни и Сливово, опасност за населението засега обаче няма, каза кметът на Средец Иван Жабов, цитиран от БТА, БНР и Burgas news. 
Огънят е стигнал до главния път Средец - Елхово, който е затворен за движение на автомобили. 

Сигналът за пожара е попаден в 14 часа в неделя. Огънят  е тръгнал от северната страна на село Вълчаново.  Работи се по изясняване причината за възникването му.
По думите на кмета от вчера досега има изгорели около 15 000-20 000 дка сухи треви, стари дървета и горски фонд. За щастие няма пострадали хора, предаде "Фокус"  

Огнената стихия днес обаче се разраства заради силния вятър. "Много се влошиха атмосферните условия, тъй като задуха силен вятър, който обърна самия огън обратно. Имаме няколко потушени сечища, които са възобновени", Каза кметът на община Средец.  
"Въпреки че пожарът се движи към село Факия няма опасност за населението там. Има дежурни постове и постоянно се получава информация за движението на огъня. Кризисният щаб също заседава", допълни той.

Над 150 души в момента са ангажирани за сигурността на гората и на селата в района. Участват пожарникари от Тополовград, Елхово, Средец, Бургас.
От градската управа вече са поискали помощ от Бургас. Към мястото на огъня са изпратени две водоноски, които да прехвърлят водата към противопожарните автомобили. От община Средец засега отказват намесата на хеликоптер.

Седем пожара горяха през последната седмица на територията на общината. Широколистна гора са запали в събота между селата Богданово, Дебелт, Росеново. Там стихията вече е потушена, увери кметът, цитиран от bTV.

236 са пожарите от началото на деня.
Пожар избухна в консервната фабрика в петричкото село Рупите към 15,30 часа.
Огънят бързо обхванал сградата, но работниците успели навреме да я напуснат. На място пристигнали три противопожарни екипа от Петрич и един от Сандански. На помощ се притекли и доброволци, които гасили тревите край предприятието, за да не тръгнат пламъците към селището. Към 18,00 часа огнената стихия отвън вече беше потушена.

Нов пожар в боров масив избухна в местността „Студеница” близо до Нови хан, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Сигналът е получен в пожарната служба около 15 часа и веднага на място са изпратени 5 пожарни екипа и водоноска. Заради силния вятър огнената стихия обхвана борова гора.
Вечерта огънят бе овладян.

Междувременно нови 50 декара е завзел пожарът в местността Бели бор в Рила планина, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Кюстендил, предаде БНР.
На 2000 метра надморска височина 130 пожарникари, военни и горски работници са съсредоточени по южната граница на огъня към долината на Илийна река. Все още не се налага намесата на противопожарните хеликоптери, с чиято помощ през изминалите 5 дни пожарът се удържаше в рамките на около 1500 декара. Работата по възстановяването на занемарените противопожарни просеки продължава. Засега няма опасност да се подпали разположената до пожара вековна Манастирска гора или огънят да тръгне в посока Рилски манастир.