130 души гасят пожара, за който вчера бе съобщено, че е овладян. Летателната техника е в готовност при необходимост да се включи, съобщиха от Кризисния щаб, цитирани от БТА.

На този етап е трудно да се изчисли размерът на новообхванатите площи.
Пожарът избухна на 23 август следобед. Огънят гори на 2300 метра височина.

Тежка верижна машина прокара път за достъп на противопожарната техника до огъня. Модулна група от поделението в Благоевград в състав 35 военнослужещи и 4 машини, също участват в операцията.

"Няма разрастване на пожара през изминалата нощ. Районът беше охраняван и наблюдаван от 15 души дежурен екип. Днес пожарът ще се гаси само от професионални екипи", каза за БНР Катя Табачка, говорител на Областната дирекция на МВР Кюстендил.

Силният вятър, който се появи по долината на Илийна река вчера по обед, разпали пожара и се наложи спешното извикване на летателната техника, за да бъде овладяна ситуацията. Най-проблемно за пожарникари, военни и горски работници се оказа южното направление на подпалената площ от 1500 декара. Това е посоката от вододелния хребет между Илийна и Рилска река, противоположна на Рилския манастир. Днес обаче вятърът отслабнал.

Четирима служители в Националния парк "Рила", гасили пожара, са пострадали вчера при катастрофа в района на град Рила. Шофьорът на "Лада Нива" е загубил контрол над автомобила и се е преобърнал в крайпътно дере, съобщиха от полицията. Пострадалите са прегледани от екипи на спешните центрове в Рила и Благоевград. Единият от тях, 22-годишен мъж, е настанен за лечение в института "Пирогов", няма опасност за живота му.

Ликвидиран е пожарът, който възникна на 23 август в землището на селата Тополница, Дяково и Делян.