Това заяви пред "Факти.бг" Н. Пр. Камило Дзуколи.

Признаването на Ерусалим за столица на Израел от страна на американския президент Доналд Тръмп е политически въпрос, който е извън дейността на Суверенния Малтийски Орден.

Мога да направя само две бележки.

"Президентът Тръмп се произнесе, но решението е на Конгреса и то е от години, беше взето по време на президента Клинтън. Това засяга САЩ. Ерусалим е столица на трите монотеистични религии. Очевидно е, че трябва да се намерят инструменти, с които да се създадат необходимите условия да съжителстват тези три религии", каза посланик Дзуколи.

Идват ми наум думите на папа Франциск, който и за нас е един пътеводител: "Не можеш да построиш мир, ако завземеш мястото на другия". А без мир, няма човешки права, няма място за нормален и достоен човешки живот, най-вече, мислейки за слабите пластове на обществото - те ще бъдат най-потърпевши", коментира Н. Пр. Дзуколи.

Малтийския орден, чийто представител е Камило Дзуколи е в България от 1994 г., а от 2005 г. има мисия у нас. Той помага на болниците предимно с апаратура, изоставените деца и възрастни в нужда. 

Според Камило Дзуколи състоянието на болниците през последните 28 години се е подобрило значително и особено на малките такива в общините. 

От пет години Ордена се грижи за творческата ваканция на изоставени деца у нас.