От 1 януари 2018 г. увеличението е между 2% и 20% и ще засегне областите Смолян, Варна, Пловдив, Силистра, Кърджали, Русе, Перник, Монтана, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол, Враца, София-град.

Въпреки масовото недоволство срещу скока на цените председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че не могат да спрат поскъпването.

От КЕВР обясниха, че от 2017 година е започнал новият 5-годишен регулаторен период, при който ВиК операторите подават своите 5-годишни планове и предложения за цени.  Бизнесплановете на голяма част от ВиК-дружествата вече са одобрени от КЕВР и в тях са разписани цените на услугата. Основната причина за поскъпването е необходимостта от инвестиции във ВИК мрежата.

КОМЕНТАР: Цената на водата - данък, от който няма спасение

Най-голямо поскъпване на водата е предвидено за област Ямбол - с 20%. Увеличението за Враца ще бъде с 13%, за Бургас - с 12%, а за София - с 9.3%. За област Силистра е предвидено увеличение с 6.5%, за Монтана - с 6.4, за Русе - с 6.2%, за Перник - с 5.8%, за Смолян - с 4.5%, за Шумен - с 3%, за Пловдив - с 2.9%, за Кърджали - с 2.8%.

От 10.30 ч. днес БСП организира протест пред сградата на енергийния регулатор заради увеличението на цената. От левицата твърдят, че целта на поскъпването е дружествата да станат атрактивни за бъдещи концесионери.

БСП обяви, че техният представител в КЕВР (предложен от ПГ на БСП и избран от парламента) няма да участва в днешното заседание.

Каним всички софиянци, както и жителите на тези градове, да дойдат и изразят мнението и позицията си. Който смята, че това увеличение на цената ощетява правата, семейния му бюджет и доходите, да заповяда заедно да изразим тази позиция, призоваха от БСП.