По думите на Найденов в хипермаркетите в Париж едно яйце се продава за 26 стотинки, в Берлин струва 28, а в Брюксел - 30 стотинки, съобщи bTV.
В същото време в търговските вериги у нас едно яйце вече се продава за над 40 стотинки.

Тази цена на яйцата в България не е нормална. Фуражите и горивата са поскъпнали и за другите производители в Европа, категоричен бе земеделският министър.

Ние имаме полезен ход за регулиране цените на яйцата, каза по-късно пред журналисти в Пловдив Мирослав Найденов. Попитан какъв е този ход, министърът обясни, че нашата държава ще се обърне към големите световни производители на яйца, за да им каже, че са добре дошли на българския пазар.
Земеделският министър уточни, че може да се възобнови евтиният полски внос.
От началото на годината Агенцията по безопасност на храните задържа в две големи търговски вериги около 500 000 немаркирани яйца, внос от Полша.

Найденов обаче силно се надява, че това няма да се случи и че на днешната среща с птицевъдите ще успее да се споразумее и да ги накара да свалят това спекулативно вдигане на цените преди Великден.
Утре министър Найденов ще се срещне и с търговците на яйца, за да ги помоли настойчиво да регулират цените, тъй като българският народ очаква това, предаде "Фокус".

"Ако има съмнения за картел, ще бъде сезирана Комисията за защита на конкуренцията", увери Найденов. По думите му при установено картелно споразумение средствата, които са предвидени да компенсират инвестициите за изпълнение на новите изисквания на Брюксел, ще бъдат спрени.

Найденов съобщи, че за по-широките клетки и другите подобрения в птицефермите са били предвидени около 6,5 млн. лева, помощ за фермерите, които гледат кокошки-носачки.
Според птицевъдите високата цена на яйцата е предизвикана от унищожението на голям брой кокошки през февруари 2012 г. заради влязлата в сила директива за хуманно отношение при отглеждането на кокошките носачки. По данни на Съюза на птицевъдите броят на кокошките носачки е намалял с около 800 000.

Пазарът определя цената на яйцата”, коментира Николай Тодоров, управител на птицеферма. Според него в момента има спекула за повишаването на цената, но тя била следствие на новата европейска директива, поскъпването на фуражите с около 22% и скокът в цените на горивата. По думите на Тодоров в момента изкупната цена е около 28-29 стотинки на яйце. За сравнение преди година тя е била 17-18 стотинки.