Найденов се срещна с производители на яйца в Пловдив, където откри международната селскостопанска изложба АГРА в Панаира, съобщи "Фокус".

По думите на земеделския министър птицевъдите са обещали в седмицата преди Великден да продават яйцата на промоционални цени, а "държавата съответно ще намери начин да им отвърне за този жест".

По-рано днес той съобщи, че в хипермаркетите в Париж едно яйце се продава за 26 стотинки, в Берлин струва 28, а в Брюксел - 30 стотинки. В същото време в търговските вериги у нас едно яйце вече се продава за над 40 стотинки. И обяви, че държавата има полезен ход за регулиране на цените, като се обърне към големите световни производители на яйца, за да им каже, че са добре дошли на българския пазар.

Според Мирослав Найденов надценките на търговските вериги са неморално високи - в размер на 10-12 стотинки за яйце - и ги призова също да свалят цените. По думите му има прехвърляне - търговците казват, че производителите доставят яйцата на високи цени, а те пък от своя страна се оправдават с търговците. Във връзка с това  утре ще бъде проведена среща и с търговските вериги за цените на яйцата.

Министърът благодари на производителите за национално отговорната позиция, като обеща държавата да продължи да ги защитава. Найденов обяви, че засилва контрола по гранично-пропускателните пунктове, защото вече има опити за нелегален внос от западните ни съседи – Сърбия и Македония. Там не са в сила изискванията за хуманно отношение към кокошките и този нерегламентиран внос няма гаранция за произхода.

От своя страна производителите казаха, че ще се опитат да задържат цените на тези нива, дори и да ги свалят.
От бранша подчертаха, че себестойността на българските яйца се е вдигнала заради растящите цени на фуражите и горивата. Друга причина била големите инвестиции заради влязлата в сила директива за хуманно отношение при отглеждането на кокошките носачки.

"Не ние определяме цените на яйцата, а самият пазар, въпреки това ще направим жест към клиентите", е официалната позиция на Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители в България, предаде БТА. Те се надяват, че колегите им от сектора на зърнопроизводство също ще направят реверанс към потребителите по отношение на цените, защото себестойността на животинската продукция се формира основно от фуражите. Птицевъдите припомнят, че са могли да направят увеличението още преди две години, когато цените на фуражите бяха много високи, но пазарът не е позволил това.