Това според Вендт  би била добра превантивна мярка за преустановяване на побоищата и насилието сред самите бежанци.

След масовия бой между албанци и афганистанци в център край Касел се оказа, че насилието и побоите са ежедневие сред прииждащите кандидат-бежанци. Полицаите настояват за защита на жените и децата в самите центрове, тъй като те са най-уязвими за насилие от останалите, предаде БНР.

Вече се появиха експертни мнения агресивните и склонни към насилие бежанци да бъдат гонени от страната. А председателят на централния съвет на мюсюлманите в Германия Айман Мазек предлага идващите да подписват документ за доброволната си интеграция към обществото.

Това означава да учат езика, да „играят по правилата“ и да припознаят и имат респект към законите и конституцията.

Той подкрепи и предложенията на местните власти – който бежанец отказва предложена му работа, няма да получава пълната сума на социални помощи.

Германската статистика отчете 230 000 кандидати за бежански статут и мигранти, влезли на територията на страната – легално и нелегално – след 5 септември, когато федералният канцлер Ангела Меркел заяви, че „всеки бежанец е добре дошъл“.

Средно по десет хиляди бежанци и мигранти на ден, предимно влизащи през границата с Австрия, идват в Германия. Службите по регистрацията им се задъхват от работа и напрежение, спешно се търсят доброволци, които да помагат за обурудването на сгради, които се превръщат в центрове за настаняване на прииждащите.

Подкрепата за консерваторите на германската канцлерка Ангела Меркел е спаднала до най-ниското си равнище за една година и сега е 38,5 процента, сочи допитване.

Меркел си навлече критики, особено сред консерваторите, че е подхранила бежанския поток в Европа, като на практика е дала на мигрантите зелена светлина да отидат в Германия. Градовете на най-голямата европейска икономика се затрудняват да поемат бягащите от война и бедност мигранти и бежанци.