Сестрата на убитото момиче - Елеонора, вчера се оплака пред TV7 от началника на сектор „Борба с организираната престъпност” в Перник Христо Златков. "Хората в криминалния отдел в Перник искаха да работят, но за всяко нещо трябваше да искат разрешение от Златков", каза тя и разказа как веднъж той й заявил "да вземе един пистолет и сама да търси сестра си".

"Днес имаме среща с ръководителя на ГДБОП и ще решим какви ще бъдат наказанията", коментира Цветанов тази сутрин пред БНТ.

По-късно от пресцентъра на МВР съобщиха, че е образувано дисциплинарно производство срещу главен инспектор Христо Златков заради сигнали за "поведение, несъвместимо с етичните правила на служителите". Сформирана е комисия, която ще извърши проверката и ще даде становище за това, какво наказание да бъде определено на служителя.

Вътрешният министър заяви още, че наказания ще има и за служителите, допуснали самоубийството на задържания Стойчо Стоев-Чочо. Цветанов го определи като голям пропуск, но го отдаде на преумората и предоверяването. Той изтъкна, че те са едни от най-добрите в разкриването на тежки престъпления и ще прецени каква да бъде тежестта на наказанието.
Вицепремиерът беше категоричен, че са спекулация твърденията в медии, че Чочо се е самоубил с пистолета на един от служителите, който успял да извади от кобура му. За да се докаже, че това не е така, се прави разследване.

От Българския хелзински комитет обаче заявиха, че инцидентът е твърде подозрителен и призоваха МВР и прокуратурата да го разследват.

Лидерът на ДСБ Иван Костов пък каза, че оставка трябва да подаде самият шеф на ГДБОП Станимир Флоров. Според бившия премиер причините са две - унизителното отношение на антимафиот №1 към близките на Мирослава - заради твърдението му, че тя е избягала в чужбина, както и смъртта на заподозрян в "ръцете на властта".

Наказанията започват, след като първо премиерът Бойко Борисов заяви, че семейството на Мирослава трябва да се извини на полицията заради недоволството, което изказваше по време на разследването. След последвалото бурно обществено и политическо недоволство той се извини, а снощи дори покани в кабинета си сестрата. След срещата и двамата заявиха само, че той отново е поднесъл извинения, а тя ги е приела.

Полицаите са се предоверили на Стойчо Стоев, като са му позволили да влиза сам в помещение по време на огледа, коментира по-рано пред БНР адвокат д-р Григор Вълков, който е работил дълги години в МВР. 
"След като са го познавали – че е криминално проявен, че е имал оръжие, че е бил и охранител в миналото, би трябвало да са непрекъснато с него, независимо дали влиза в баня, тоалетна, килер или където и да е. Обикновено едно такова обезпечаване става, като се връзва с белезници едната ръка на самия заподозрян с ръката на служителя", аргументира се той.

Според него това ще доведе до недобър резултат в разследването, защото другият заподозрян ще прехвърли цялата вина върху самоубилия се. Освен това, няма да може без самия Стоев да се разкрие кой от групата какво участие има, както и да се потули евентуалното участие на трети човек.
"Но първо ще трябва да се установява и доказва дали действително има самоубийство", добави Вълков.