Това съобщиха изненадващо от болницата в Солсбъри, където двамата бяха настанени по спешност в тежко състояние, след като на 4 март бяха отровени с нервнопаралитично вещество от типа "Новичок".

"Състоянието на Юлия Скрипал бързо се подобрява. Тя вече не е в критично състояние, сега то е стабилно. Критично, но стабилно е състоянието на баща й", заявиха от здравното заведение, цитирани от Франс прес и БТА.

33-годишната жена е в съзнане и може да говори, информира Би Би Си.

Макар много експерти вече да заявиха, че "Новичок" е смъртоносен, се предполага, че количеството, влязло в организма на младата жена, е било много малко, за да се подобрява тя.

По-късно министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че руската страна изисква да бъде предоставен консулски достъп до Юлия Скрипал, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

„Здравословното състояние, поне на Юлия Скрипал, както написаха, се подобрява бързо и ние отново поискахме да ни бъде осигурен достъп до Юлия, като на руска гражданка“, подчерта той и изрази надежда, че британската страна може и да изпълни своите задължения по консулската конвенция и по Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Междувременно Скотланд ярд съобщи, че днес е била отцепена детска площадка близо до дома на бившия руски шпионин.

"Като предпазна мярка, следобед отцепихме детска площадка в градината "Монтгомъри", близо до дома на Скрипал", заяви пресслужбата на Скотланд Ярд.

ТАСС цитира високопоставен полицейски служител, според когото рискът за здравето на хората е на ниско равнище.

По-рано властите съобщиха, че първият контакт на Скрипал и дъщеря му с отровното вещество е бил в дома му в Солсбъри, където тя му дошла на гости. Експерти са установили, че най-високата концентрация от токсичния агент е била на входната врата. Следи от него са намерени и на други места, които разследващите обработваха през последните седмици, но в много по-малки концентрации от намерените в жилището.

Разследващите са блокирали достъпа до пейката, на която са намерени Сергей и Юлия Скрипал, както и ресторант и гроба на тяхната съпруга и майка, който са посетили преди симптомите на отравянето да се изявят.

Захарова: "Доказателството" за Скрипал е фалшификация