Британското правителство напълно подкрепя американските военни действия в Сирия, заяви говорител на "Даунинг стрийт".

Лондон смята, че действията на САЩ са съразмерен и подходящ отговор на варварското нападение с химическо оръжие, извършено от сирийското правителство, добави говорителят.

Подобна позиция изрази и министър-председателят на Австралия Малкълм Търнбул. Според него ударът "изпраща силни послание на режима на Башар Асад, и е бил нанесен по самата писта, от която беше извършена химическата атака".

Търнбул определи удара като "премерен, пропорционален и насочен отговор".

"Но ние не сме във война с режима на Асад и САЩ дадоха да се разбере, че не се опитват да свалят режима на Асад", подчерта австралийският премиер.

Меркел и Оланд: Башар Асад носи цялата отговорност

Башар Асад носи цялата отговорност за американските ракетни удари, заявиха Ангела Меркел и Франсоа Оланд, цитирани от Франс прес.

По-рано канцлерът на Германия и президентът на Франция обсъдиха събитията в Сирия.

Американските ракетни удари в Сирия са действия, каквито Франция поиска още през 2013 г. след предишно нападение с химическо оръжие, подчерта Оланд.

По-рано днес френският външен министър Жан-Марк Еро, който е разговарял с държавния секретар Тилърсън, каза, че американските ракетни удари са "предупреждение към престъпен режим".

"Италия разбира причините за американските военни действия", заяви министърът на външните работи Анджелино Алфано.
Ударът е "подходящ отговор и възпиращо послание срещу рисковете от по-нататъшна употреба на химически оръжия от страна на Асад", добави той.

Датският премиер Ларс Льоке Расмусен написа в "Туитър": "Добре е, че нападенията на страхливци срещу жени, мъже и деца имат последици. Съединените щати ясно посочиха, че зверствата на Асад няма да останат безнаказани".

Ударът на САЩ по военното летище в Сирия е "пропорционален отговор", заяви холандският външен министър Берт Кундерс.

"Холандското правителство разбира тези действия. Те са предупреждение към (президента на Сирия Башар) Асад, че използването на бойно отровни вещества никога, никъде и при никакви условия не е допустимо".

"Бързата военна реакция на президента на САЩ Доналд Тръмп ще помогне да бъдат предотвратени нови атаки с химическо оръжие в Сирия", смята правителственият ръководител на Чехия Бохуслав Соботка.

Полското правителство подкрепя всички действия за прекратяване на войната и на хуманитарната криза в Сирия, заяви правителствен говорител, цитиран от Ройтерс.

Турското правителство приветства ракетните удари на САЩ по сирийска военновъздушна база, заяви днес турският вицепремиер Нуман Куртулмуш.

Той окачестви операцията като "положителна и значителна".

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу днес призова за незабавно отстраняване от власт на сирийския президент Башар ал Асад, предаде Ройтерс.

Същевременно той изрази подкрепа за ракетните удари на САЩ през нощта.

Нетаняху: "Силно послание"

Пълна подкрепа за ударите на САЩ изрази и Израел. Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху ги нарече "силно послание", което трябва да бъде чуто също от Иран и Северна Корея.

"С думите и действията си президентът Тръмп изпрати ясно и силно послание: няма да има търпимост към използването и разпространението на химически оръжия", гласи декларацията на кабинета.

Израел е твърд съюзник на Съединените щати и следи с най-голямо внимание събитията в съседна Сирия, отбелязва АФП. Двете страни официално са във война. Сирийският режим е подкрепян от ливанската проиранска шиитска групировка Хизбула и от Иран, които са врагове на Израел.

В Саудитска Арабия външното министерство изрази пълната подкрепа на кралство "в отговор на американските военни операции срещу военни обекти в Сирия, предприети в отговор на употребата от сирийския режим на химически оръжия срещу невинни цивилни".

Японското правителство свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност във връзка с американския ракетен удар срещу Сирия, предаде ТАСС.

Япония подкрепя решимостта на САЩ за борба срещу разпространението на химически оръжия, заяви по-късно премиерът Шиндзо Абе.

"Удар с използването на над 50 крилати ракети е нещо много сериозно", заяви източник от японското министерство на отбраната, цитиран от агенция Киодо. Той добави:

"Засега не знаем, дали САЩ ще поискат от нашите сили за самоотбрана да изиграят някаква роля в бъдеще и ще следим внимателно развитието на събитията".

АНКЕТА: Към кого беше насочено ракетното послание на САЩ?