Детето, което е от Пазарджик, е било транспортирано и прието в тежко състояние в отделението за реанимация и интензивно лечение в пловдивската университетска болница малко след полунощ на 24 януари.

Момченцето се е разболяло на 18 януари. Имало хрема и кашлица и поддържало температура от 37 градуса. През следващите няколко дни състоянието му се влошило и на 23 януари то било прието на лечение в пазарджишка болница. Детето се чувствало отпаднало, потяло се обилно, имало гадене и било сънливо. 

Лекарите са установили остра сърдечна недостатъчност и поради съмнение за миокардит (възпаление на сърдечния мускул - б.р.) първокласникът бил транспортиран в Пловдив. Първоначалната диагноза била потвърдена, както и че момчето е в кардиогенен шок - състояние, при което сърцето не може да изпомпва достатъчно кръв към останалата част от тялото.

Назначено е и медикаментозно лечение, но около обяд на 24 януари сърдечният ритъм на детето се забавя и въпреки спешните реанимационни действия, то умира.

Според лекарите момченцето е развило мълниеносен миоперикардит (възпаление на сърдечния мускул и външната обвивка на сърцето - б.р.) заради вирусното заболяване.

Ден по-рано в Клиниката по педиатрия в същата болница от свръхостър менингококов сепсис е починало и момченце на 2 години и 3 месеца от Стамболийски. Детето е прието по спешност около 7.30 ч. на 23 януари и веднага му е назначено задължителната в подобни случаи терапия. Заради тежкото си състояние, детето е починало след по-малко от 3 часа престой в клиниката.

Лекарите са категорични, че няма връзка между двата смъртни случая.