В неделя вечерта изтребител на сирийските ВВС беше свален от самолет на възглавяваната от САЩ коалиция.

От военното командване на съюзниците обясниха действията си с това, че Су-22 е хвърлял бомби върху войски на опозицията в района на Ракка.

"Бойци на генерал Сухел Ал-Хасан откриха и спасиха летеца на сваления самолет. В момента полковник Фахед се намира в болница без опасност за живота", съобщи за РИА Новости сирийски източник.

Сваленият сирийски пилот е бил намерен на около 30 километра южно от Ракка. Спасителната операция е била затруднена от непосредствената близост на позициите на бойци на "Ислямска държава", които също търсели пилота.

Командването на сирийската армия заяви, че сваленият Су-22 е участвал в операция против ИД и обвини коалицията, че координира ударите си с терористите.

Действията на САЩ и техните съюзници разкритикува и руският външен министър Сергей Лавров. Той заяви, че Съединените щати трябва да уважават суверенитета на страната и да координират операциите си с Дамаск, както това правят Русия, Иран и Турция.

Руското министерство на отбраната осъди свалянето на бомбардировача
като "нарушаване на международното право и военна агресия срещу (Сирия)", както и като "цинично нарушаване на суверенитета на (тази страна)".