Пътническият двумоторник на тайванската авиокомпания "ТрансЕйша еъруейз" с 58 души се разби в сряда в ледените води на река в столицата Тайпе, малко след като бе излетял за тайванския остров Кинмен близо до континентален Китай.

Любителски видеозапис показва как самолетът постепенно губи височина и скорост, закача с крило пътна естакада и пада в река Цзилун, оставяйки  пръснати отломки.

По последни данни жертвите са 35. Сред тях е 41-годишният пилот Ляо Чънсун. Петнайсет души оцеляха, а спасителите още издирват телата на осем изчезнали.

Тялото на Ляо е намерено в кабината, с ръце, здраво вкопчени в командния лост, и счупени крака, пише тайванският в. "Чайна таймс", цитиран от Франс прес и БТА.

"С последни сили е държал лоста до самия край, преди самолетът да се разбие в реката, в опит да контролира посоката на движение и да ограничи щетите", твърдят пред изданието източници, близки до разследването.

При падането самолетът закачи с крило движещо се такси, но шофьорът и пътувалата с него жена се отърваха с незначителни травми, уточнява ТАСС.

Няма официален коментар за причините, довели до катастрофата.
Черните кутии бързо бяха открити.

За Тайван се очаква да отпътуват двама експерти от френското бюро за разследвания и анализ на сигурността в гражданската авиация, посочва АФП.

Според ТАСС в разследването смятат да се включат френски и канадски пратеници на заводите производители на самолета, също и експерти от Китай - в катастрофата загинаха 31 китайски туристи.

Самолетът е построен през април 2014 г., а последната техническа проверка е била на 26 януари. АТР-72 е двумоторен турбовитлов самолет, управляван от двама пилоти и предназначен за превозване на 74 пътници на средни разстояния.

През юли 2014 г. самолет на същата компания се разби, тогава загинаха 47 души.