Между 2,36 и 2,39 лева се продава литърът от най-масовата марка бензин - безоловен 95 по големите бензиностанции в столицата, и между 2,45 и 2,49 - дизелът, съобщи БНР.

Според правителствен източник, цитиран от в. "Дневник", мораториумът за повишение на цените на бензина и дизела по бензиностанциите на "Лукойл", може да бъде удължен, за което се очаква решение днес.
Едномесечното споразумение изтече в събота, на 23 април, но не се отнасяше до цените на едро на рафинерията и за този период те бяха повишени два и пъти и свалени един. Промяната се отрази на цените на веригите бензиностанции, които зареждат от бургаската рафинерия.

Бизнесът не е понесъл щети, но има пропуснати ползи, обясни тази сутрин търговският директор на "Петрол" Иван Костадинов пред БНР.
Той отхвърли възможността за продължаване на мораториума и посочи, че потребителите са били облагодетелствани, без да го почувстват.
"Единствените облагодетелствани от този мораториум са потребителите. Въпреки че те не го разбират. Трудно може да ги убедим в това нещо, когато цената е 2,40 -2,50, но фактът е такъв, истината е такава", заяви Костадинов.

Председателят на Националната транспортна камара Койчо Русев прогнозира, че до два месеца горивата ще поевтинеят с около 20 стотинки за крайните потребители, след като по-рано този месец правителството прие исканията на превозвачите.

Вчера шефът на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев коментира, че не очаква вдигане на цените на горивата заради падналия мораториум.

"Тук има дъмпинг, това е забранено от закона и ако имаше защита на конкуренцията трябваше да бъде глобен премиерът и "Лукойл", затова което подписват", подчерта Георги Ангелов, икономист от "Отворено общество" пред БНТ, цитиран от БГНЕС.
Плюс това мораториумът е временен и беше подписан, защото руснаците искат да подпишем за АЕЦ "Белене, добави той. По думите му, нищо не се е променило след този мораториум, даже имал отрицателен ефект.

Ангелов обясни, че това е, защото всеки чужд инвеститор, който се замисля дали да инвестира у нас, сега се чуди "ако инвестирам 100 милиона и сложат таван на цените, как ще ми върнат тези пари".

Той заяви, че Комисията за защита на конкуренцията трябва да се намеси първо заради това споразумение, което е незаконно.
"В други страни това се наказва, в България премиерът го сключва това споразумение с най-голямата компания. КЗК трябва да направи забележка за ограниченията, които държавата е въвела за вноса", коментира икономистът.

Последна актуализация в 13.30 ч.