По план през следващите 30 дни трябва да се направят приоритетно 40 подобни пътеки. След това ще започне изграждане на пътеки на още 60 места, набелязани от КАТ, предаде БТА.

Идеята е средната скорост в града да падне с 15 - 20 км/ч. Тяхната височина ще е около 8 - 10 см, а широчината им ще достига до шест метра, каза Милчев.

Той добави, че жителите на града могат да дават идеи за места, на които да се построят пешеходни пътеки и светофари на електронната поща на КАТ или на тази на Столична община.
Изграждането ще е с подкрепата на общината.
На места е по-удачно да се слагат пешеходни светофари, не повдигнати пътеки, каза още Милчев. Приоритетни места за поставянето на новите пешеходни пътеки са училищата, детските градини, натоварени жилищни комплекси, спирки на градския транспорт.

 Само преди дни в София станаха два тежки инцидента на пешеходни пътеки. На ул. „Крум Попов” късно вечерта таксиметров шофьор блъсна и уби  две възрастни жени. 8-годишно момиченце пък беше блъснато на пешеходна пътека на столичния булевард "Г.М.Димитров". Детето е в тежко състояние, но се възстановява.

Началникът на столичния КАТ Богдан Милчев заяви, че само вчера полицията е проверила над 50 таксита. При двама или трима от шофьорите са установени нарушения, добави той.  В рамките на следващия месец ще бъдат направени проверки на всички шофьори на таксита на територията на София, а при установяване на нарушения водачите ще бъдат отстранявани, обещаха представителите на бранша.  Целта на проверките е да се установят шофьорите, които не отговарят на условията да вършат тази дейност. До идеята се е стигнало след среща на шефовете на фирмите с ръководството на КАТ.

 По данни, представени от главен инспектор Милчев, след последната акция на КАТ са открити над 20 нелегални водачи на таксита и са написани 60-70 акта. За 2011 година има 34 000 невръчени наказателни постановления за отнемане на книжки.

 В бъдеще преди наемането на професионален шофьор от таксиметровите фирми, компаниите ще изискват на водача да представи специално удостоверение, издадено от КАТ, описващо дали водачът е нарушавал Закона за движение по пътищата, както и броя контролни точки, които има.