Унгарското вътрешно министерство е обявило извънредно положение и код червено за 8 области в страната.

Обилен снеговалеж и силни ветрове със скорост 120 - 140 км в час блокираха напълно около 150 главни пътища в Унгария и доведоха до затварянето на двете големи магистрали М1 Будапеща – Гьор – Виена и М7 Будапеща-Балатон-Австрия. Около 160 населени места са останали без електричество. Хиляди пътници се оказаха блокирани по пътищата на страната. Много от тях са прекарали около 18 часа в автомобилите си.

Мобилизирани са екипи на Гражданска защита, пожарна, полиция, военни и дори подразделението за борба с тероризма. Военните се опитват да достигнат до пътниците с бронирани машини и друга военна техника. Поради силния вятър много камиони са препречили пътищата и спасителните машини не могат да достигнат до бедстващите.
Посолството на България съобщава за групи блокирани българи, с които се поддържа постоянна връзка.

Специалните екипи са евакуирали 8000 души. Всички прояви по случай националния празник на Унгария са отменени заради лоши метеорологични условия, предаде АФП.

Метеорологичните прогнози за петък и предстоящия уикенд не са добри. Очаква се температурите да продължат да падат, по предварителна прогноза до – 15 градуса по Целзий. От съображение за сигурност може да се очаква затваряне на още пътища (особено през нощта).

Поради валежи от дъжд и сняг е затруднено движението по магистралите в Австрия. Летищата в Австрия не съобщават за отменени полети.

Метеорологичната обстановка в цяла Източна и Централна Словакия и в части от Южна Словакия, е силно усложнена, вследствие силен вятър, снегонавявания и заледяване. 9 000 домакинства останаха без ток в източната част на страната. Блокиран беше и участък от националния път, свързващ столицата Братислава с втория по големина град Кошице. Стотици коли се озоваха в снежната клопка. Влаковете се движеха с големи закъснения. Тази нощ пожарникари трябваше да евакуират 350 пътници на влак, както и 50 души от блокирани в снега коли.

Обилни снеговалежи блокираха движението в Югоизточна Полша, като в някои райони през изминалата нощ са паднали над 10 см сняг, съобщава РИА Новости. Снеговете са парализирали движението на 50-километров участък по трасето, водещи към град Закопане в подножието на Татрите, силно е затруднено движението около град Люблин. На други места движението е възможно само в едното платно на пътя.
Движението на леки автомобили е затруднено от стоящи от двете страни на пътищата тежкотоварни автомобили.
Пътните служби не успяват да се справят с разчистването на снега.

Силни снеговалежи предизвикаха хаос по пътищата на Словакия и оставиха без ток около 19 000 домакинства в източните райони на страната, предаде АФП. Над 25 см нов сняг и бурен вятър затвориха част от магистралата, свързваща столицата Братислава с източния град Кошице.
Затворени са и граничните пунктове със съседните Полша и Унгария.

Няколкото дни на необичаен мартенски снеговалеж във Франция са нанесли загуби на местните застрахователни компании на над 100 милиона евро, съобщава ИТАР-ТАСС.

Бурни ветрове взеха човешка жертва и предизвикаха значителни материални щети и в България през последните 24 часа. (Снимки)