Старинни находки са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха от НКЖИ, предаде радио Пловдив.

По време на изкопните дейности за направа на земното платно на жп линията багерите са попаднали на зидан гроб. Най-вероятно става въпрос за структури от римско време, но предстои да се определи точната датировка. Кметът Костадин Димитров е бил уведомен за находките вчера сутринта.

На терена работи екип археолози от БАН, очаква се и комисия на място, която да определи параметрите на обекта. Дали находката ще забави реконструкцията на линиите, на този етап не може да се каже, уточниха от железопътната компания.

Строителите от "Трейс груп холд" са уверили кмета на Пловдив, че намерената археология няма да попречи на изграждането на новото съоръжение.

Известният бетонен мост в Пловдив, който 43 години свързваше централната с южната част на града, беше затворен за демонтаж на 15 юни и по договор между НКЖИ и строителната компания трябва да е готов за 6 месеца, т.е. до декември.