България може да отпусне 80 милиона евро за Украйна, ако българското Народно събрание одобри такова решение. Това обясни в кулоарите служебният министър-председател Димитър Главчев, цитиран от БНТ. Така задочно Главчев отговори на упрека на президента Румен Радев от вчера, че не е съгласен с това България да стане "безсрочен донор на Украйна".

Сумата действително е записана в българската позиция на срещата на върха на НАТО, но без изричното гласуване в Народното събрание тези пари няма да се отпуснат. Освен това е разписано точно за какво биха отишли, посочи служебният министър-председател.

"Има такъв индикативен размер на пари, но той може да бъде изпълнен само след като бъде приет от народните представители в Закона за държавния бюджет. 80 млн. евро, мисля, че беше. Ние сме посочили такава сума в позицията, всичко е предмет на разговори. България отива с тази позиция на срещата на върха на НАНО, съобщаваме, че имаме такава готовност за такива пари, но основното остава следното - могат да станат факт тези или каквито и да е суми, само след като бъдат гласувани в залата на Народното събрание", каза служебният премиер Димитър Главчев.

В залата пък Главчев отговори на въпрос на народния представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Атанас Атанасов какво конкретно е наложило промените в службите.

"Няма нищо по-логично за мен служебно, надпартийно и безпристрастно правителство да придвижи смени на представители на службите, особено които са с изтекъл мандат, както и да вземе предвид ръководството на службите, да се съобрази с мотивите им за смяна на служители", заяви от трибуната на Народното събрание Димитър Главчев при изслушването зауволнения и назначения в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Държавна комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) и Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР).

Главчев каза, че в публичното пространство се чуват множество спекулации по темата от това може ли служебно правителство да прави такива смени до причините, поради които това се прави. Имаше много странни конспиративни теории, каза Главчев, но изрази надежда след днешното изслушване, съмненията да се разсеят, както и употребата на темата за политически цели да спре.

При всички смени, които са направени, е спазен законът, каза още служебният премиер, цитиран от БТА. Той посочи, че още на първото си заседание четвъртият служебен кабинет (оглавен от Гълъб Донев) е сменил 25 от 28 областни управители, а една седмица след встъпването в длъжност на кабинета "Янев" са сменени всички областни управители.

За факти, които ми съобщавате, за опорочени конкурси - ангажирам се каквото е в рамките на изпълнителната власт да бъде проверено и, ако тези конкурси са опорочени, те да бъдат проведени наново, заяви служебният премиер.

Бих приел да отговарям за всичко, но за назначенията в местната власт няма как, коментира още той.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също зададе въпрос на служебния министър-председател за смените на областни управители. Поне за пет от тези 11 нови областни управители се знае, че са хора на Пеевски, не на ДПС, посочи той и попита дали това е суверенно решение на Главчев, или той има връзки и зависимости с Пеевски.

В решенията, които съм взимал, съм се водил от Конституцията и законите на страната, заяви Димитър Главчев. Решенията ги взимам аз и отговорността си я нося аз, отбеляза той.