С това процедурата в ЕП по въпроса е изчерпана, съобщи БТА. Резолюцията има консултативен характер.

Следващата  стъпка е одобряването на присъединяването на двете страни от Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, където е необходимо постигането на пълно мнозинство. Съветът ще заседава утре в Люксембург, като темата е включена в дневния ред.
Ако въпросът не намери решение в Люксембург се очаква развитие през септември, когато ще се проведе лидерска среща на ЕС.

България и Румъния са отговорили на необходимите технически и законови критерии за влизане в Шенгенското пространство и тяхното присъединяване не трябва да бъде отлагано, беше посланието към Съвета на повечето депутати по време на дебата във вторник вечер.

Трябва да се избегне налагането на двойни стандарти, заявиха депутатите, подчертавайки, че няма аргументи българските и румънските граждани да бъдат оставени извън зоната за свободно движение, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

Организираната престъпност, трафикът на хора и корупцията бяха основните въпроси, които някои депутати повдигнаха. Мнозинството европейски представители обаче подчертаха, че това не са условия за влизане в Шенген и изразиха своето доверие към двете страни.

Евродепутатът Карлуш Коелю, който е докладчикът на ЕП по този въпрос, изрази очакване утре да бъде определена датата, на която ще бъде взето окончателното решение за приемане на България и Румъния в Шенген. Имам различни информации - че това ще е дата от първите два месеца на полското председателство на ЕС (юли-август), или през септември-октомври, отбеляза той.

„Благодаря на ЕП, че с такова голямо болшинство подкрепи България и Румъния за влизането им в Шенген”, каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в София. Той благодари лично на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози, че депутатите от страните им са застанали зад кандидатурата ни (Двете страни са най-силните противници на присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона - б.р.).

Бойко Борисов благодари на всички български евродепутати за точното действие и поведение в тези два дни.

Становището на Европейския парламент за Шенген е едно стъпало по-нагоре, но лошото е, че не знаем колко е висока стълбата и колко стъпала остават, коментира за БТА евродепутатът от НДСВ Станимир Илчев.

Последна актуализация в 16.15 ч.