В Европейския парламент в сряда предстои да се гласува резолюция по въпроса, която има препоръчителен характер, съобщи БНР.
Трудните дни не са свършили, трябва да се изяснят мотивите на нашите съюзници, които ни подкрепиха за ЕС, а сега са се превърнали в скептици, посочи евродепутатът от групата на либералите и демократите Станимир Илчев, цитиран от БТА.  

Подкрепата

В началото на дебата представителят на унгарското председателство на ЕС Енико Дьори отбеляза, че след гласуването на резолюцията темата остава да бъде разгледана от Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. Ако въпросът не намери решение на предстоящото в четвъртък заседание на Съвета в Люксембург, очакваме развитие през септември, посочи Дьори. Тя поздрави България и Румъния за постигнатия резултат и за положените усилия, с което двете страни изпълниха изцяло заложените критерии за членство в Шенген.
По нейните думи приемането на двете страни ще е от полза за ЕС, след като европейските граждани ще могат да пътуват без показването на документ за самоличност от Черно море до Атлантика.  

 Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом коментира, че забавянето на приемането на България и Румъния е дало възможност за внедряване на най-новите технически постижения за граничен контрол. Двете страни заслужиха доверието на ЕС. Малмстрьом заяви, че Европейската комисия подкрепя заключенията на доклада за готовността на двете страни, според който България и Румъния са изпълнили изцяло заложените изисквания. 

Повечето евродепутати изразиха ясна подкрепа за разширяването на Шенген с България и Румъния. Прозвуча оценката, че приемането на двете страни в свободната от граничен контрол зона е нещо, което им се полага според европейското законодателство, а не подарък.

Мненията "против"

Само представители на крайнодесни партии изразиха съмнение. В залата прозвуча предложение процесът на разширяване да бъде замразен, след като с последните предизвикателства не се е справила дори страна като Италия. Контрааргументът на това предложение беше, че българите и румънците не бива да стават заложници на отношенията между някои европейски ръководели.  

Сред най-ярките отрицателни мнения бе това на холандски евродепутат, според когото България и Румъния никога няма да бъдат готови за Шенген. По неговите думи гражданите на двете страни системно извършвали престъпления в неговата родина и отвличали холандци.

Негов колега от Великобритания добави, че едва когато караваните на стотиците хиляди български и румънски роми бъдат паркирани пред вратите на европейските политици, те ще си дадат сметка за реалния проблем.

Друг депутат заяви, че приемането на България и Румъния ще зарадва престъпниците от Изтока, тъй като и досега те са преминавали незаконно границата на ЕС заради подкупни служители. Негов колега допълни, че нелегални мигранти, наркотици и отвлечени хора са пренасяни през границата на България с Турция.