Френските власти започнаха да разчистват лагер в Париж, където се бяха установили в палатки около 350 африкански мигранти, предаде АФП, цитирана от БТА.

Лагерът, изграден в северната част на Париж близо до "Монмартр", служеше като място за живеене на мигранти, предимно от Еритрея и Судан.
Рано сутринта, след акцията на полицията, те са качени в десетина автобуса и откарани в центрове за настаняване около Париж.

След разговори с тях стана ясно, че около 160 души може да подадат молби за убежище, а 200 са "транзитни пътници" и се насочват към други страни, основно Великобритания и северните държави.

Появил се миналото лято, през април т.г. лагерът стремително се разраснал - според неправителствени сдружения, благодарение на мигрантската вълна по италианското крайбрежие тази пролет.

Вижте снимки >>>

Условията в него се влошаваха и положението стана нетърпимо поради липсата на санитарни удобства и недостига на място, съчетани с притока на нови изгнаници.

Санитарната администрация сигнализира през май за опасност от дизентерия и случаи на краста; в сряда полицейските власти съобщиха за риск от епидемия, налагащ бърза евакуация, посочва АФП.

В пристанищния град Кале също бяха разчистени мигрантски лагери. В тях се бяха събрали много мигранти от Източна Африка и Сирия, възнамеряващи да стигнат до Великобритания през Ламанша.

В понеделник при сбиване между стотици мигранти в Кале бяха ранени 24 души, от които 14 са приети в болница.

Сбиването било между суданци и еритрейци. То започнало със запалване на палатки и прераснало в сблъсъци с железни пръти, съобщиха спасителните екипи.
Намесени са били между 200 и 300 мигранти.

Наложило се изпращане на полицейски подкрепления за възстановяване на реда. Този пореден инцидент е станал в т.нар. "нова джунгла" - незаконен лагер в близост до съществуващ от началото на годината приемен център, който сервира храна на мигрантите. В този лагер живеят между 1800 и 2000 мигранти.

Разтурването на лагерите става в момент, когато Европейският съюз се мъчи да се справи със значителен наплив от икономически мигранти и търсещи убежище хора, които бягат от конфликти в Северна Африка и Близкия изток. През май председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер предложи квоти за разпределение на търсещите убежище хора между държавите членки на Евросъюза.

Този план обаче среща отпор от редица страни. На квотната система се противопоставят Франция, Германия, Великобритания, Испания, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Литва, Латвия и Естония.
Франция и Германия поискаха вече в съвместно комюнике ог Европейската комисия да преразгледа плана си за квотното разпределение на мигранти.