Парадът в Москва ще бъде на Червения площад. В него тази година участват около 10 000 души, 114 единици наземна бойна техника, 72 хеликоптера и самолета.

За първи път в парада са включени отряди на общоруското военно-патриотично движение "Юнармия", девойки - курсанти от Военната свързочна академия "Будьони" и Военно-космическата академия "Можайски", както и военнослужещи от морската пехота на Северния флот.

Арктическата техника, която тази година за първи път е включена в парада, е представена от зенитно-ракетни комплекси "Тор-М2ДТ" и зенитни ракетно-оръдейни комплекси "Панцир-СА".

Въздушната колона се оглавява от най-големия военно-транспортен хеликоптер в света "Ми-26", съпровождан от четири "Ми-8". Авиационната техника включва също стратегически бомбардировачи "Ту-95МС", военно-транспортни самолети и изтребители.

Обръщение на президента Путин

На парада ще присъстват руският президент Владимир Путин, премиерът Дмитрий Медведев, министърът на обраната Сергей Шойгу и други висши представители. Путин ще направи обръщение към сънародниците си.

В Камчатка на парада за първи път участие взима бреговият оръжеен комплекс "Бастион". На парада в Хабаровск участват над 1700 души и 87 единици техника.

В Санкт Петербург за първи път ще има въздушен парад, в който ще участват 40 самолета и вертолета на оперативно-тактическата, армейската и транспортната авиация на Западния военен окръг.

Освен паради ще има и заря на много места. В Москва ще бъдат изстреляни тази вечер 10 000 фойерверки, а в продължение на 10 минути от 72 салютни установки и 18 артилерийски оръдия ще бъдат произведени 30 залпа.

Предвидени са и много концерти. В Севастопол, на Крим, ще пее руската изпълнителка Юлия Самойлова, която не бе допусната от украинските власти да участва в конкурса Евровизия, започващ днес в Киев.