13 депутати от ГЕРБ, вносителите от ДПС и парламентаристите от ОП приеха повторно закона, както беше гласуван и в пленарната зала. 7 народни представители от БСП и Воля бяха против.

Закона за банковата несъстоятелност бяха внесени от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски. Държавният глава Румен Радев наложи вето с мотивите, че в предходните и заключителни разпоредби има текстове, с които се "преуреждат с обратно действие в нарушение на правовата държава настъпили правни последици, придобити права и погасени задължения". 

В комисията днес нямаше представител на президентството, но там бяха синдиците. Непосредствено преди гласуването синдиците призоваха депутатите да прегласуват закона за банковата несъстоятелност, защото само така ще могат да се възстановят в масата на несъстоятелността 1,4 млрд. лева, източени от фалиралата банка.  

"Милиард и 400 млн. лв. ще е ефектът да влязат в масата на несъстоятелността. Това ще помогне на вложителите и кредиторите на банката да си получат парите. Трети път се явяваме на комисия за този закон. Потвърждаваме нашето становище, че този закон трябва да бъде приет, за да попълним масата на несъстоятелността и там да влязат 1.4 млрд лева. Досега това число не бяхме го казвали, но това ще е ефектът от този закон. Той ще помогне на нас, на вложителите, на кредиторите на банката да си получат парите. Ако не бъде приет, това ще е в помощ на длъжниците, които не желаят да връщат парите", заяви синдикът Ангел Донов. 

От ДПС са поискали справка от финансовия министър Владислав Горанов, за да отговорят на въпроса от мотивите на президента дали темата е от голям обществен интерес, съобщи един от вносителите, Йордан Цонев.

"Пожелахме да се съобразим с препоръките на президента, че трябва да има повече яснота за обхвата на закона. Предвид на това, че норми с ретроактивно действие, уреждане на правни последици трябва да се случват само тогава, когато има обществен интерес, президентът пита какъв е той. В изпълнение на това да дадем повече яснота, написахме писмо до министъра на финансите за обхвата на сделките, които биха попаднали под действието на закона", посочи Цонев.

Подробната справка от ДПС ще получат до края на деня и ще оповестят утре в парламента, но към момента имат данните от обобщената справка и те сочат: 233 147 298 лв. е стойността на заличените обезпечения, материалният интерес по извършените осчетоводени и неосчетоводени прихващания възлиза на 1,1 милиарда лева, а броят на заведените съдебни дела за отмяна на прихващания е 205.

Аргументът на БСП, която подкрепи налагането на вето, беше, че в закона е предвидено ретроактивно действие, което ще създаде правна и икономическа несигурност.

"Законодателството за един човек и за една банка не се прави. Текстовете създават много въпроси занапред, те са изразени във ветото. Когато даваме знаци, че един закон се променя спрямо ситуацията, това не работи добре. Проблемите, които поставя такъв тип законодателство, са повече от решенията", заяви Крум Зарков.